Кръвожаден убиец „случи на хора и стана човек“ в затвора

Доживотникът Никола Цайкин, който търка наровете в Пловдивския затвор от 1993 година, е станал неузнаваем, съобщи БЛИЦ. От известно време към кръвожадния убиец се присламчил македонец, който лежи за имотни измами.
Чужденецът е богат, разполага с доста средства и ползва протекции от Цайкин, който пък го пази от грубости и ексцесии. Македонецът купувал всеки ден от затворническата лафка храна, „глезотии” и всичко, което може да се изтъргува в зандана и го правел в двойни количества. Не спирал да угажда на Цайкин и постоянно да го питал какво да му купи и как да разнообрази деня и трапезата му.

За разлика от останалите затворници, които треперят от славата на мъжа, ликвидирал преди десетилетия няколко души, чужденецът не се страхувал от Цайкин и му станал пръв приятел, пише още БЛИЦ. Според неназовани източници Цайкин за първи път се сближавал с някого.

Иначе при Цайкин рядко ходи някой на свиждане, обясняват от пенитенциарната институция. Преди доста години два-три пъти се мернали невови стари авери, сега на свиждане ходела само сестра му, но и тя вече рядко го правела. От няколко години мъжът, който беше осъден на смърт чрез разстрел, но присъдата му бе заменена с доживотна заради отпадане през 98 година на смъртното наказание в България, вече не е в самостоятелна и изолирана килия, а е преместен в обща. Това стана през 2011 година с решение на Комисията за изпълнение на наказанията.

Кръвожадния Цайкин вече е религиозен, чете книги и се отнася мило и грижовно с приятеля си – македонец, казаха още запознати.

Цайкин е осъден да лежи до живот без право на замяна, защото през 1993 година след пиянско сбиване пред дискотека в карловския град Баня безцеремонно убива с нож няколко души. По време на престъплението той бил пуснат в домашен отпуск от затвора, където излежавал 16-годишна присъда за опит за убийство на полицай и на таксиметров шофьор. Той не се върнал навреме и бил обявен за национално издирване. Докато полицията го търсела, безцеремонно заклал с нож жертвите си. Преди това бил в затвора за друго убийство Още като малолетен пък заедно с авери извършва първата си екзекуция.

Днес Цайкин е по-хрисим от херувим и се надява да успее все пак да прекара старините си навън, извън стените на затвора. Преди десетина години убиецът-рецидивист подава молба да бъде възстановено наказателното производство, но прокуратурата отказва. Не е изключено той отново да поиска процесът да бъде възобновен и да направи опит доживотната му присъда да бъде отменена.

Подобни статии

Top