„Кръговратът на живота в музика“ в НУМТИ „Добрин Петков“

Концерт под надслов „Кръговратът на живота в музика“  ще се състои тази вечер в аулата на НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив. Контра-тенорът Алексан Чобанов и пианистката Валя Янчовска ще  представят програма, подбрана сред най-известните класически жанрове и езици по света.

Посетителите ще получат обяснения на френски, немски, италиански и английски от различни композитори за това, как се е въртяло колелото на живота според тях. Едни ще говорят за Надменни крале-охлюви, а други за осъществена любов (френски, разбира се), трети пък за изказаната, но неразбрана обич или пък наранена чест. Дори самата смърт ще се намеси за кратко. Ще се намери и един – четвърти, който ще обясни как една вечеря може да прерастне в опиянение и разходка до дома на зиг-заг, но това е тайна (защо ли отново на френски?)!

„Животът се върти ли върти в непрестанен кръговрат! Едни идват, други си отиват… краят на едни е началото за други. А трети просто са спрели във времето! Обаче, ние хората не сме от третия тип! Идваме, правим нещо добро или нещо лошо, и си отиваме! Търсим и се развиваме, знаейки че не сме вечни, достигаме висини, които, ако бяхме вечни, не бихме достигнали… и все пак има такива, които спират. Но ние не! Ние не!“

В програмата на концерта са включени произведения на Георг Фридрих Хендел, Волфганг Амадеус Моцарт, Роберт Шуман, Франц Шуберт, Жак Офенбах, Морис Равел и Джон Хеги.

Подобни статии

Top