Кръстиха астероиди на наши велики българи

Международния астрономически съюз одобри предложените от наши астрономи имена на наши велики личности. Откритите от Обсерватория „Звездно общество А79“, астрономи бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарскии и Раковски.

Миналата година е проведена анкета и повечето българи са гласували за Аспарух. Родните астрономи обаче решили да увековечат повече наши известни личности.

Д-р Филип Фратев от обсерватория „Звездно общество – IAU А79” коментира, че са преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на родината ни.

Тъй като руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение е наименувано като Boris-Mikhail = 2009 QS33.

От обсерваторията обясняват още, че сайтовете на НАСА и всички международни каталози до дни ще добавят и кратка биографична справка за всеки от нашите велики българи.

Астрономите са доволни, че наред с Ботев и Левски в Космоса са „полетели” и други наши исторически личности. Те изтъкват, че това е най-малкото, което могат да направят.

Източници: novini.bg; news.bg

Подобни статии

Top