КТ „Подкрепа“ подкрепя протеста на училищата по изкуствата

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изразиха притеснения от факта, че според новия Закон за предучилищното и училищно образование, учебните заведения към Министерствата на културата и земеделието минават към общините. Председателят на синдиката Юлиан Петров се опасява, че може да има немалко закрити училища заради трудностите с финансирането от страна на общините. Той е притеснен и за паралелките по изкуствата в общообразователните училища, които също попадат под ударите на новия закон.

Лидерът на синдикат „Образование“ се надява, че просветното министерство ще намери финансови буфери и няма да се стигне до закриване на паралелки и профили в средата на годината. От „Подкрепа“ ще предложат да се намери друг вариант на финансиране, за да продължат да съществуват паралелките по изкуствата в общообразователните училища. Петров е приеснен и от това, че училищата към министерствата на културата и земеделието минават под шапката на общините.

Практиката показва, че общините не са достатъчно узрели да продължат традициите на този тип училища и се притесняваме, че ще има немалко закрити училища най-вече към МЗ, но и училищата по изкуствата също са много важни, те са традиция в основата на нашата образователна система и ще направим всичко възможно да бъдат запазени, посочи Петров.

Синдикатът е против закриването на учебни заведения и намаляването на обема на този тип училища. „Подкрепа“ има уверенията на министерството, че това няма да се случва, но с влизането в сила на новия закон нещата клонят натам, коментира Юлиан Петров.

Немалко притеснения имаме и по отношение на видовете училища и затова, че основните училища стават до седми клас. От това ще бъдат застрашени близо 800 училища в България – нещо, което ще доведе и до закриване на учителски места. Това ще бъде една голяма борба, да се случи в най-лекия вариант и учители да не останат без работа, допълни лидерът на Синдиката.

Синдикатът подкрепя протеста на училищата по изкуствата, категоричен е Юлиан Петров. По думите му синдикатът ще излезе с предложение учителите по музика, изобразително изкуство, практика и домашен бит и технологии да бъдат с еднакви годишни или седмични нормативи като тези на останалите си колеги. Досега те бяха с доста повече часове в норматива си от преподавателите по общообразователни предмети, чиято годишна норма е 648 часа. Синдикатът ще настоява също учителите от началния етап да бъдат приравнени към годишна норма, за да може да се измерва по-точно тяхното натоварване.

Снимка: haskovo.me

Подобни статии

Top