Кубрат Пулев вдигна интернационалната титла на WBA след победа по точки над украинеца Ихор Шевадзуцкий (ВИДЕО)

Облян в кръв Тервел Пулев постигна 19-ата си победа на професионалния ринг

Кубрат Пулев завоюва интернационалната титла на Световната боксова асоциация в тежка категория след победа над украинеца Ихор Шевадзуцкий с единодушно съдийско решение.

Пред над 8000 зрители в „Арена София“ Пулев надигра в главния мач от галавечерта противника си с резултат от 117:111, фиксиран в картите и на тримата съдии край ринга.

За Пулев победата е 31-ва в 34 мача като професионалист, като той има и три загуби. За Шевадзуцкий поражението е едва второ в 13 срещи, като той има 11 победи.

42-годишният Пулев и 34-годишният Шевадзуцкий започнаха мача по-предпазливо. В първия рунд двамата се опознаваха и макар Пулев да бе по-активният, той трудно успяваше да разклати 130-килограмовия украинец.

Играта обаче се динамизира още в началото на втория рунд, в който двамата действаха много по-близо един до друг. Очаквано, това доведе веднага до оплаквания от страна и на двамата бойци за нечисти действия на съперника им.

Последваха няколко рунда, в които нито един от двамата нямаше видимо предимство. По-високият от двамата Пулев разчиташе да постоянни атаки към главата на Шевадзуцкий, докато украинецът се целеше в един нокаутиращ удар.

В шестия рунд у Шевадзуцкий започна да се вижда умора и той все по-често изоставаше при размените на удари. Пулев пък бе по-маневрен на ринга с всяка изминала минута притискаше съперника си все повече.

Минута след началото на осмия рунд Кубрат Пулев изпрати много тежък десен прав удар в лицето на украинеца, който обаче някак успя да се задържи на крака.

Шевадзуцкий показа признаци на пробуждане в края на мача. В заключителните три рунда той тръгна по-смело в атака Сли много по-често предизвикваше размени на удари. Това направи боя много по-интересен за публиката, която все по-смело окуражаваше своя любимец Кубрат Пулев. 

Вдигнатият адреналин и у двамата доведе до няколко разменени удара след гонга за край на 11-ия рунд, но съдията на ринга бързо успокои ситуацията. 

Дванадесият рунд на мача беше най-атрактивен, с много динамика и от двете страни, което накара зрителите да изпратят на крака и двамата боксьори.

След края на мача на ринга се качи и германецът Махмуд Чар, който е носителят на „регулярната“ световна титла на WBA в тежка категория. Чар трябваше да се бие с Пулев тази вечер, но контузия му попречи да се бие, заради което бе заменен от Шевадзуцкий.

Украинецът пък развя високо знамето на Украйна в края на мача, което раздели публиката в „Арена София“ и голяма част от тях го освирка, а друга част го приветства.

Тервел Пулев постигна 19-ата си победа на професионалния ринг. В предпоследния мач от галавечерта в „Арена София“ в столицата българинът се наложи над камерунеца Роли Ламбърт с единодушно съдийско решение. Съдиите видяха срещата в полутежка категория по следния начин – 79:73, 79:73, 80:72 в полза на медалиста от Олимпийските игри в Лондон.

След успеха 41-годишният Пулев вече има 19 победи (14 с нокаут) и само една загуба. 34-годишният Ламбърт пък е с актив от 16 успеха, 3 загуби и едно равенство.

Пулев се появи на ринга под съпровода на 50 гайдари, които изпълниха вечната народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, последваната от евъргрийна на AC/DC „Highway to Hell“.

Двубоят започна много равностойно, като Пулев и Ламбърт се вкопчиха в здрава битка още от началния гонг. В нея бе трудно да се прецени кой взима предимство, но в третия рунд Ламбърт успя да отвори аркада над лявото око на българина.

В четвъртия рунд цялото лице на Пулев бе разкървавено, но българинът по нищо не отстъпваше на съперника си, който видимо бе в по-добра физическа форма в началото. 

В петия рунд удар с лакът на Ламбърт в лицето на Пулев предизвика огромно недоволство от страна на публиката в залата, а в шестия рунд камерунецът бе предупреден от съдията на ринга за удар с глава. Малко след това съдията предупреди Тервел Пулев за нечист удар в тила на опонента му.

В предпоследния седми рунд публиката в залата се възпламени, след като Пулев първо успя да притисне в ъгъла Ламбърт, а след това и да го прати на земята. Това събаряна обаче не бе отчетено като нокдаун, тъй като стана след настъпване от страна на Пулев върху крака на Ламбърт.

Във финалния рунд българинът определено бе по-активният от двамата боксьори, докато камерунецът използваше всякакви прийоми, за да спре атаките му. Това обаче не му помогна, тъй като във втората половина на мача по-тежкият Пулев определено имаше сериозно предимство.

Източник: БТА, bTV