Куклите на Пловдив оживяват в „Капана“ (СНИМКИ)

Повелителката на куклите в Капана

Ръчно изработените кукли на младата и артистична Мирена Попова пренасят малките и вече пораснали деца в един вълшебен и приказен свят. В ателието си в кв. „Капана” Мирена сбъдва мечтата си да има собствено място, където с много любов и желание да майстори играчки.

Мирена е родена в Нова Загора, идва в Пловдив преди няколко години, за да учи Философия и още от самото начало усеща, че градът под тепетата е нейното място.

Първата „среща” на Мирена със шевната машина е била само преди месец и половина. Първоначално тя не знае дори къде се прекарва конецът, но постепенно свиква и разбира, че шиенето е нейната стихия. Смята, че човек трябва да знае какво умее и да не се разпилява в няколко различни дейности, било то и творчески.

Куклите са запазена марка на Мирена, която обожава децата. Работила е като детегледачка, като аниматор в детски център, дори е посещавала специализирани курсове в София. „Когато разбра с какво ще се занимавам в Пловдив, майка ми каза – пак успя да измислиш нещо детско”, споделя Мирена.

Тялото на куклите се изработва от лен, лицата им са рисувани и изглеждат така, сякаш са живи. Освен кукли, Мирена изработва котки, мечета, облаци и възглавнички. Платовете, с които работи, поръчва предимно от Англия.

В България трудно се намират качествени материали, затова артистичната дама предпочита да поръчва от чужбина. В ателието се изпълняват и индивидуални поръчки, всичко може да се получи с малко въображение и много любов.

Мирена е от творците, които не се ограничават и работят и с други български автори. Затова и ателието в кв. „Капана” е точното място за всеки любител на ръчно направените неща. Дизайнерски дрехи и обувки, картини и бижута допълват кукления рай.

Майките и лелите са основните посетители на ателието. Децата винаги усещат спокойствието и любовта, която носи играчката и затова Мирена никога не твори, когато е изморена или ядосана. Куклите оживяват в детското въображение, за малчуганите това никога не са просто няколко съшити парчета плат.

Мирена подготвя и първите си представяния извън рамките на ателието. Съвсем скоро ще представи куклите си на базар в пловдивски мол, а след това и в София. Споделя, че почти не й остава свободно време, но избягва да носи материали вкъщи, защото се изкушава да направи нещо и близките й се сърдят.

Пловдив привлича Мирена с богатото разнообразие на характери и артистични места. Вярва, че след избирането на града за европейска столица на културата тепърва ще се случват все по-разнообразни събития и повече хора ще се интересуват от изкуство.

Още от куклите на Мирена може да откриете и във фейсбук.

Подобни статии

Top