Куклите празнуват със своята публика (СНИМКИ)

В Кукления театър в Пловдив вратите за посетители винаги са широко отворени, но днес любителите на театралното изкуство имат възможност да надникнат и зад кулисите.

По повод Международния ден на кукления театър – 21 март, Пловдивският куклен театър отвори врати за малки и големи. Посещенията са организирани в групи до 10 човека на всеки кръгъл час от 10:00 до 16:00 часа.

Желаещи да се запознаят с живота в театъра не липсваха още от рано сутринта. Деца от 3 до 6 години, заедно с мама и татко, успяха да се потопят в магията на кукленото изкуство и да се запознаят с куклите и любимите си герои  от спектаклите.

В коридорите, гримьорните, фоайето и сцената гостите се срещнаха с актьори, сценографи и кукломайстори и им задаваха най-различни и интересни въпроси.

Хлапетата видяха, че да управляваш кукла, не е никак лесна работа. Някои от куклите се ръководят от трима актьори, като един отговаря за главата, а другите двама движат ръцете и краката.

Малчуганите видяха къде се раждат куклите и костюмите на актьорите и кой ги прави толкова красиви. Децата не пропуснаха да седнат и на стола на директора на Кукления театър Виктор Бойчев, с когото лично се запознаха.

Режисьорът Веселин Бойдев разведе посетителите „из кухнята“ на театъра, където обясни колко труд и подготовка изисква едно представление.

Посетителите се докоснаха и до близо 100-годишна кукла, която е подарена на театъра, а в момента е подготвена за реставрация.

Най-малкия посетител – 3-годишният Иво, който от година не пропуска театрална постановка, е убеден, че иска да стане актьор и да ръководи всички кукли.

Тази година Пловдивският Куклен театър ще навърши 70 години. Миналата година пловдивчани са се насладили на над 500 представления.

За тези, които освен да разглеждат, обичат и да творят, през пролетната ваканция, Кукленият театър ви кани в станалата вече традиционна „Работилница в Кукления театър”. Желаещите да участват в тази работилница трябва да донесат рисунка на любимия си герой, който заедно с майсторите от художественото ателие на театъра, ще бъде превърнат в кукла, на която ще можете да движите ръцете, краката, главата.

Желаещите да се включат в пролетната работилничка на Кукления театър, могат да следят датите, които в най-скоро време ще бъдат обявени на сайта  pptheatre.com .

Подобни статии

Top