Културният шок, който може да претърпите в различни страни по света

Ако пътувате до нова страна, ще се натъкнете на различни аспекти от живота там, които често ще ви се сторят странни или екзотични. Културният шок е многопластов и при кратки пътувания, това, което виждате на повърхността, може да породи най-голямо объркване и ужас.

На индийски селянин ярко осветената бетонна джунгла на Ню Йорк може да се стори доста объркващо място, със сгради, които се извисяват над главата му, и закриват небето, докато се опитва да проправи път през многохилядната тълпа. Но това далеч не е единствената изненада, която човек може да изпита далеч от дома – вижте този списък със своеобразни културни шокове, подбран от Fly to Dubai.

1.    Американската култура за оставяне на бакшиш – културният шок е голям, тъй като се очаква да оставяте бакшиш за всичко. Келнерът ще ви донесе сметка със сума за плащане, а вие следва да добавите 15-25% към нея. Същото важи за барове, хотели и дори тоалетни.

2.    Да ядеш каквото са ти дали – гостите на ЮАР, които посещават племена често са посрещани с местен деликатес. Това включва всичко от насекоми до органи от жертвоприношения на животни. Ако не ги изядете ще се счете за знак на неуважение към местните и културата им.

3.    Да оставиш чинията си празна или не – този въпрос поражда истинско учудване, особено средните западняците, които са израснали с израза ‘изяж всичко в чинията’. В някои азиатски страни като Китай, това се възприема все едно че искате повече храна, което е обидно за вашия домакин или просто ще ви тъпчат до пръсване.

4.    Добро поведение – Когато се возите във влака в Япония на екранното табло ще видите изписан надпис, който ви подканва да изключите звука или изцяло мобилните си телефони. Това е така нареченото “добро поведение”. На използването на мобилно устройство на публична места се гледа с неодобрение в страната, в която общите нужди са поставени над индивидуалните.

5.    Странно качване – Качването на влак в Индия е съвсем различно от това на Запад. Използват се нокти, лакти, блъскане, драскане, ръгане, а след като вече сте се настанила комфортно, започватe любезно да се извинявате на пътниците, които преди малко едва не сте убили.

6.    Нарушаване на личното пространство – Дистанцията между двама човека, които разговарят е от значение. В САЩ например, когато те стоят много близо означава, че са близки. Англичаните и немците предпочитат да спазват дистанция, докато мексиканците са направо залепени един за друг.

7.    Целуване като поздрав – Френската целувка на двете бузи е доста странна за хората, израснали в страни, където няма подобни публични прояви на любвеобилност. Ритуалът е много важен за французите и е в основата на тяхната култура.

8.    Феноменът на редене на опашката – Начинът, по който англичаните се редят на опашка им дава повод за гордост. Има едно златно правило – независимо дали се редите на опашка в супермаркета или за Уимбълдън, правете го със стил и финес. Прераждането няма да ви спечели приятели.

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top