Културни мениджъри ще се подготвят в ПУ

През новата академична година ПУ „Паисий Хилендарски“ разкрива нова магистърска програма „Културен мениджмънт”. Специалността, подготвяща бъдещи ръководители на културни институции, е към Философско-историческия факултет на университета.

„При положение, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. решихме, че е много важно да се формират способности и капацитет в хората от културния сектор” съобщи Доц. д-р Красимира Кръстанова, декан на Философско-историческия факултет.

Програмата включва 5 модула на обучение – култура, културни политики и управление, управление на културни организации, управление и финансиране на културни проекти, комуникация и медиация.

Магистърската програма осигурява обучение в реалния културен сектор чрез тясното взаимодействие на университета с фондация „Пловдив 2019”, Общински институт Старинен Пловдив, фондация „Едно”.

Вече е договорен и стаж в Европейски съюз на Националните институти за култура в Брюксел.

По думите на доц. д-р Кръстанова студентите ще имат лекции при известни професионалисти и преподаватели от други европейски университети и културни институти. Това ще се случва в така наречените „Майсторски класове” , които са заложени във всеки семестър.

„Това, което ръководството на университета прави със създаването на магистърска програма „Културен мениджмънт” е повече от знаково. За пореден път ние потвърждаваме силата на образованието в Пловдив, силата на Пловдивския университет като емблема на града ни“, заяви зам.- областният управител на града под тепетата Владимир Маринов, който също присъстваше на презентирането на новата специалност.

Той добави още, че 2019 г. е първото стъпало, но в никакъв случай не трябва да е последното в развитието на културата в града. След това Пловдив ще има три завършили випуска по програмата. Тогава нашият град ще разполага с едно изключително богатство на ръководни кадри в културата.

Срокът на обучение в най-новата магистратура на ПУ „Паисий Хилендарски” ще е 4 семестъра. Формата на обучение е редовна, а сумата за всеки семестър е 650 лв.

Документите за кандидатстване се приемат до 09.10.2015 г. във висшето учебно заведение.

Подобни статии

Top