Кунева: С антикорупционния закон не съм допуснала компромис

7

С антикорупционния закон не съм допуснала компромис, от който да ми е неудобно. Ако бях направила компромис, бил той и исторически, нямаше да се чувствам добре. Сега вместо това парламентът допусна да има историческо петно. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на откриването на Националния съвет на ДБГ, който се провежда в момента в Пловдив. На него присъстват и кандидатите за кметове на РБ от квотата на ДБГ.

Кунева беше категорична, че в този момент е крайно непродуктивно да се говори за отстъпление от искането България да стане член на Шенген. Аз ще се боря докрай, защото Шенген означава сигурност за България. Ще се опитвам всеячески да изолирам този въпрос от проблемите, които има в борбата с корупцията и съдебната система, посочи още вицепремиерът. По думите й върху имиджа на страната е нанесена щета.

Кунева заяви, че е сигурна, че кандидатите за кметове на ДБГ са щели да минат теста на антикорупционния закон, ако той беше приет. Сигурна съм, че тези от вас, които влязат в местната власт, няма да се страхуват да покажат на светло имуществото си и че нямат конфликт на интереси. Тя беше категорична, че ДБГ не е се е отдалечила от лозунга, с който се яви самостоятелно на изборите през 2013г., а именно „Да на нормалността“ и продължава да настоява за изграждането на нормални функциониращи институции в страната, в това число и на местно ниво.

Инфрастуктурните проекти са важни за страната, но не по-малко важно е да имаме работещи и
надеждни институции, които да следят за честността на тези проекти. Лидерът на ДБГ призова кандидатите за общински съветници от партията активно да използват преференциите. Тя обаче беше категорична, че те трябва да се използват, за да се налага мир, а не война в Реформаторския
блок. Само така ще напрвим и ДБГ, и РБ по-силен. Тя отправи послание и към останалите партии в блока, като посочи, че структурите трябва да работят с пълни сили за успеха на кандидатите за кметове, независимо от коя партия са.

Кунева подчерта, че ДБГ е основна водеща сила в РБ, без която блокът би бил много повече опит за носталгия по 1990те години и изтъкна ролята му за постигане на единна регистрация.

Каквито и търкания да имаме, ясно е, че можем да ги преодолеем и да печелим доверие. Силно представяне на местните избори на РБ ще помогне и на голямата политика, каза още Кунева

Изборите са мръсно време, но достойните хора се справят по-добре именно когато се отличават, каза още Кунева. Ще има удари под кръста, черен пиар, но ние никога не сме участвали и няма да участваме в такива практики, категорична беше тя.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top