Кунева: Учебниците за първи и пети клас може да отложат реформата - DC news

Кунева: Учебниците за първи и пети клас може да отложат реформата

Ако законът за предучилищното и училищното образование се отложи с една година заради ситуацията с учебниците за първи и пети клас, се отлагат и всички останали аспекти на реформата. Това ще доведе до отлагането на квалификациите за учителите, и за допълнителните обезщетения за пенсиониране, които са предвидени в закона. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева пред учители на първи и пети клас от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян по време на дискусия за промените, произтичащи от закона.

Законът, който влиза в сила от август, ще се приложи през нови учебни програми именно за първи и пети клас от следващата учебна година. Вие сте ледоразбивачът на реформата, обърна се към учителите вицепремиерът. Тя беше категорична, че министерството ще застане плътно зад учителите и ще им окаже подкрепа на всяка крачка от прилагането на закона.

„Много често се чуват коментари, че България е туристическа страна и затова трябва да има много подготвени кадри в туризма. Да, това е така, но за подготовката на тези кадри е необходимо да се засили професионалното образование в сферата, а не толкова висшето.“ Това коментира на среща с учители в Хисаря Кунева. По думите й, едва 25 процента от завършилите висше образование по туризъм работят по специалността, останалите си намират реализация в друга сфера. Кунева цитира и данни от рейтинговата система на висшите училища, според която приложението на придобитите знания е едва 19%.

Министърът подчерта, че е готова да разговаря с туристическия бранш за намирането на пресечена точка между образованието и бизнеса. Изключително важно е да развиваме дуалното образование, за да може учениците от професионалните гимназии по туризъм да усетят реалната работна среда още докато учат, за да разберат, че имат своята перспектива и реализация в България.

По време на посещението си в Пловдив министър Кунева посети и високотехнологичния център на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Източник: МОН

Подобни статии

Top