Купуваме домати по 5 лева за Гергьовден

pazar

Български домати по 4-5 лева ще се продават по Гергьовден на пазара. Розовите ще са в горната граница, а може би и по-скъпи, предупредиха производители по Нова телевизия. Родните краставици също ще ударят тавана, както и салатите, които още по Великден достигнаха астрономични цени между 2,00 – 2,50 лева.

Според производителят на домати Атанаска Минева причината за поскъпването на българските зеленчуци са намалените субсидии, който за тази година ще бъдат с 6 пъти по-ниски и съответно цените скачат толкова. На твърденията й остро реагира зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, като заяви, че е точно обратното – 5 пъти са увеличени субсидиите.

Двамата тъй и не постигнаха единодушие дали родните земеделци получават по-големи или по-малки субсидии. А производителите смятат, че цените скачат още повече заради студената пролет, който допълнително натоварва сметките им за отопление.

В същото време субсидираната чужда земеделска продукция влиза на нашия пазар на значително по-ниски цени и удря българското производство, заявиха потърпевшите.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top