Куриоз: 80-годишна медсестра гледа деца в ясли

80-годишна медицинска сестра се грижи за децата в яслите в пловдивско село. И тя не е единствена. Това е практика в Община „Родопи“, където работят и други пенсионирани сестри на възраст между 78 и 80 години, съобщи лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински на пресконференция днес.

Масово медицинските сестри не искат да работят в детските заведения – ясли, градини и училища, тъй като заплатите са много ниски. Затова от КНСБ свикват утре от 15.00 ч. протест пред Община „Родопи“ /на малката главна/, на който сестрите ще настояват за по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

В момента основната заплата на средните медицински кадри в общината е 496 лева, а в единични случаи сестри получават по 520 лева заплата.

„Навсякъде в другите общини в областта възнагражденията за тези длъжности са по-високи. В Асеновград сестрите в забавачниците получават 580 лева, а в яслите – 615“, поясни Бойкински.

От началото на годината КНСБ се опитва да сключи Колективен трудов договор /КТД/ с Община „Родопи“ в сферата на детското здравеопазване. Преговорите обаче забуксували, след като от общината поискали заплатите на сестрите дори да бъдат намалени, понеже общината била бедна.

„Излезе обаче информация, че общината си купува два автомобила за общо 72 хиляди лева, а увеличението на заплатите ще струва на общинския бюджет по няколкостотин лева“, посочи регионалният синдикален лидер.

Синдикатът настоява освен за увеличение на заплатата, годишният отпуск на сестрите да остане 38 дни, както досега. От администрацията обаче са предложили да орежат почивката им до 28 дни.

КНСБ иска също да бъде закупено работно облекло на медиците, тъй като вече трета година те не получават такова. Синдикатът държи също на материалното стимулиране за 7 април – Деня на здравния работник, а също КТД да се подпише със задна дата – 1 януари 2016 година.

Бойкински съобщи, че предстои подписване на нов браншови КТД за медицинските сестри в детското здравеопазване за цялата страна. Според него минималната заплата, която те трябва да получават, със сигурност ще надхвърли 520 лева, каквато е била договорена за 2015-а година.

Кметът на Община „Родопи“ Пламен Спасов е отказал да разговаря с представителите на синдиката и е обявил, че ако продължават да настояват, ще втвърди позицията си. Спасов заявил, че е обиден на сестрите.

„Говорим за пълна липса на чуваемост и дори инат“, коментира Бойкински.

Според медицинската сестра от ОДЗ-то в Белащица Виолета Паскалева, от администрацията въобще не искали да ги чуят. Самата тя възнамерява да напусне и си търси нова работа.

В общината има 10 детски градини и ясли, в тях работят около 40 медицински сестри, уточниха от КНСБ.

Подобни статии

Top