Курсове по грънчарство и обучение за масажисти за слепите в Пловдив - DC news

Курсове по грънчарство и обучение за масажисти за слепите в Пловдив

Курсове по грънчарство в центъра за слепи

Българите с увреждания в трудоспособна възраст са около 200 хиляди, а 90 процента от незрящите у нас са трайно безработни. В единствения в Пловдив център за рехабилитация на слепи те се обучават да преодоляват изолацията и социалното изключване.

Интеграцията на възрастни лица със зрителни увреждания се подпомага най-вече чрез повишаване на личностния потенциал на потребителите. Една от най-важните дейности в центъра за рехабилитация на слепи е развиването на трудова терапия.

В курса по грънчарство зрително затруднените хора развиват своя потенциал чрез постигане на нови умения. Групата е съставена от 10 души , които се запознават с различни видове форми и техники . Тотка Златанова, която от години е сляпа разказва, че по този начин си уплътнява деня. Животът на хората с увраждания през последните години е станал по-труден и човек не може да се намери работа.

Затова вместо да стоиш в къщи и да бездействаш керамиката е един начин, според нашите възможности да правим това което можем, допълва Златанова. Трудовата терапия мобилизира сетивата и компенсира липсващото зрение.

Според хората с увреждания по този начин се създава чувство за пълноценност и полезност, като е важен дори предметът, изработен от царевична шума . Идеята на грънчарството е хората с проблеми да се разтоварят, но и да научат полезни знания от учителите.

Анна Ангелова е един от преподавател по грънчарство. Тя казва, че не е трудно да работиш с хора с увреждания. По думите  й, когато има желание от другата страна да се попие, нещата се получават с обяснения.

Ангелова обучава като хваща ръцете на хората, за да могат да усетят материала. Освен грънчарство в центъра се провеждат кулинарни курсове, ритъм терапия и обучение за масажисти . Центърът разполага и със зала по физическа рехабилитация като уредите са подбрани така че да бъдат подходящи за ползване от хора със зрителни увреждания.

Подобни статии

Top