Кустурица с концерт на 22 април в София (СНИМКИ)

 

Емир Кустурица и неудържимият „Оркестър на непушачите“ (The No Smoking  Orchestra) пристигат на 22 април 2016 г. в България по покана на DEGRIS EVENTS! Без съмнение концертът отново ще взриви зала 1 на НДК!

Балканският хулиган  Кустурица и групата, която се спряга като „необичаен културен феномен“ излизат от рамките на „стандартен концерт“ и правят зрителите пълноправни участници в концерт – спектаклите.  По време на изпълненията си те канят хора от публиката да изпълняват физически упражнения за „загрявка“,  а на грандиозния финал, сцената се превръща в дансинг с пеещи и танцуващи хора.

Като едни истински повелители на трансграничната еуфория, под звуците на балканските ритми, предстоящата среща с Кустурица и групата ще завладее публиката с визия и звук и ще я хипнотизира с мощния си енергиен заряд.

В репертора са включени песните – „Pit Bull Terrier” саундтрак към филма на Кустурица „Черна Котка, Бял Котарак“, „Djinji Dinji Bubamara” , „Unza Unza Time”, „Fuck you MTV”  – нецензурирана песен, демонстрираща негативното му отношение към мейнстрийм културата и световната „Американизация“ и др.

 

Кустурица е добре познат у нас с многопластовата си особа и многобройните си артистични превъплъщения. Почитателите му у нас  са от всички социални и възрастови групи.

 

Емир Кустурица е личност, която не се побира в безукорни определения. Стихийният талант на родения в Сараево режисьор намира оригинален, сгъстен израз във филми като „Спомняш ли си Доли Бел“, „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“, „Животът е чудо“ и други известни заглавия, отличавани на най-престижните кино форуми в света. Първият филм на Кустурица на английски език е  „Аризонска мечта“ (Arizona Dream) (1993) с Фей Дънауей, Джони Деп и Джери Луис в главните роли. Паралелно Емир се вихри на музикалната сцена в сътрудничество с други забележителни музиканти, сред които емблематичното  му творческо взаимодействие с Горан Брегович. Не по-малко екстравагантно е уникалното селище Дръвенград, което Емир изгради на около 250 км. от Белград, само от дървен материал и което всяка година става домакин на международния културен форум Кюстендорф (също създаден от Кустурица).

Емир Кустурица готви и премиерата на новия си филм „On the Milky Road“ („На Млечния Път“) за фестивала в Кан с участието на иконата на женствеността Моника Белучи, а в лентата ще видим и самия режисьор в централна роля.

 

 

 

В България беше издадена автобиографията на Кустурица – „Смъртта е непотвърден слух“. Една свръхенергийна, обезоръжаваща изповед, напоена с тръпни спомени за най-близките му хора, белязана от паметни срещи с магията на киното, но и от абсурдни перипетии и предизвикателства на оцеляването.

Подобни статии

Top