Кучета ловци на трюфели идват на изложба в Пловдив

Киноложки изложби ще има през уикенда в Пловдив на панаира

Испански водни кучета, далечни предци на днешния пудел, ще бъдат показани за първи път у нас по време на Международните киноложки изложби в Пловдив. И до днес тези кучега се използват за лов на птици. Най-ценното им качество обаче е фактът, че са отлични търсачи на трюфели и могат да откриват до 5 килограма на ден, затова ги наричат „ловци на трюфели“, обясниха експерти.

Двойката представители на породата „Лагото романьоло“ ще се състезава с елитни кучета от 40 вида за титлите САСІВ, съобщиха от Българския републикански киноложки съюз. Той е организатор на престижната надпревара, която ще се проведе днес и утре 2015 г. в Международен панаир Пловдив.

Претенденти за титли са също миналогодишният световен шампион при българското овчарско куче – Кардам, и синът на световните шампиони за породата „Кане корсо“. Сред атрактивните екземпляри, които ще види публиката, са минишнауцер, френски булдог, руски той и още много породисти кучета, чиито качества ще бъдат оценявани от международно жури.

В него са поканени известни съдии от България и Испания. Сред тях е Антонио Делгадо Зорила, член на Кралската съдийска комисия и председател на Федерацията на асоциациите за запазване на породистите кучета в Испания, която е възстановила 12 изчезващи породи. Антонио Зорила подготвя представяне на трите най-известни български породи – овчарка, лудогорско гонче и барак, в Испания.

Това ще помогне за международното признаване на лудогорското гонче и на барака, които се опитваме да наложим в световния елит след успеха на българското овчарско куче, подчерта Аврам Петков, председател на Световния киноложко-ловно-спортен алианс и на Българския републикански киноложки съюз, на пресконференция в Международен панаир Пловдив. Обстановката тук е много впечатляваща и състезателите ще могат да се представят по най-добрия начин, заяви Антонио Зорила.

Международният турнир ще започне с дефиле на участниците на 28 март от 11 часа. Веднага след откриването са конкурсите „Най-добра развъдна двойка“, „Най-добър развъдник“, „Дете и куче (за деца до 12-годишна възраст), „Млад хендлер“. Ако времето позволи, в събота ще направим демонстрации по послушание и защита с немски овчарки, съобщи Асен Илиев, председател на дружество „Любители на кучето“ в Пловдив. Оценки за признаване на породност на домашни любимци ще се дават на 28 и 29 март от 13 часа.

В неделя се организират Национална киноложка изложба за всички породи, Специализирана изложба за българско овчарско куче и състезание за купата на Киноложко дружество „Любители на кучето“-Пловдив. Киноложките изложби са част от Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които продължават до 29 март в Международен панаир Пловдив.

Подобни статии

Top