Кучета от 40 породи се борят за Световната киноложка купа в Пловдив - DC news

Кучета от 40 породи се борят за Световната киноложка купа в Пловдив

40 породи кучета ще се състезават вПанаира в събота

Кучета от десет държави и над 40 породи ще се състезават на финалите за Световната киноложка купа 2014 в Международен панаир Пловдив на 25 октомври. Експертна бригада от три континента ще оценява техните качествата. Това стана ясно на пресконференция в националния изложбен център, който за трети път е домакин на престижната надпревара, организирана от Българския републикански киноложки съюз (БРКС). Тя е кулминацията на традиционните Международни киноложки изложби, провеждани в Пловдив.

Условията, които предоставя Панаирът, са много високо оценени от всички участници в досегашните състезания, затова Световният киноложки алианс реши да удължи с три години срока, в който той ще е домакин на финалите за купата, съобщи Аврам Петков, председател на БРКС. През 2012 г. Панаирът бе избран за център на проявата в продължение на пет години.

Пловдив е един от градовете с най-силно киноложко движение в България, а финалите за Световната купа го направиха още по-известен в европейските киноложки среди, каза д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Доказателство за това е и класата на финалистите за Световната киноложка купа 2014.

Претендентите са събрали точки на серия международни изложби през годината, а онези, които натрупат най-голям сбор на финала, ще бъдат обявени за шампиони и ще станат носители на титлата A-CACIB. На 25 октомври на старта ще застанат представители на различни порода – от най-големите догове до най-малки кучета, тежащи килограм и половина.

Броят на участниците е голям, като се има предвид сложната ситуация в Украйна, предизвикваща затрудненията с достъпа на представители от околните държави, заяви Аврам Петков, който е и председател на Световния киноложко-ловен спортен алианс. Новата организация обединява три направления в кинологията – спорт, екстериор и лов. Това дава възможност на финалите за Световната купа догодина да има не само екстериорен конкурс, а и състезания по спортни умения и по ловни изисквания, обясни Аврам Петков.

В рамките на „Световна киноложка купа 2014“ ще се състои и Републикански шампионат за българско овчарско куче. Ще бъдат представени над 100 кучета от всички краища на страната, съобщиха от БРКС. Национален шампионат на Чили ще се проведе на 26 октомври за втори път в България и за първи път в Пловдив. Всички състезания са в палата 8 и започват от 11 часа.

В двата дни ще има шоупрограма с демонстрации по аджилити, фристайл и фристайл-фризби в изпълнение на шампионките на Украйна в тези спортове Дария Иванцова и Анастасия Саакян. Между техните изпълнения сетът с уредите ще е на разположение на публиката, а треньор ще помага на желаещите да опитат с кучетата си. Оценки за признаване на породност ще се правят на 25 и 26 октомври от 13 часа.

Посетителите могат да видят и интересните експозиции на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения“ (до 25 октомври), Специализираната изложба „Цветна есен“ и Панаира на колекционерите „Булколекто“ (до 26 октомври). Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 16 часа. Билет от 2 лева дава право на достъп до всички прояви, а за ученици, пенсионери и инвалиди струва 1 лев.

 

Подобни статии

Top