„Кучка и котарак“ в галерия „Резонанс“

Изложба "Кучка и котарак" в галерия Резонанс в Пловдив

„Кучка и котарак“ е мотото на изложбата в галерия Резонанс на сръбската художничка Мария Джакович и българския творец Димитър Грозданов. Двамата са от различни националности, различни поколения и с различни възгледи върху личното творчество, но срещат изкуството и интересите си на различни форуми и по различен повод.

Специално за тази изложба те са подготвили рисунки и живопис, които са нетипични като жанр за тях. Димитър Грозданов дълго време се е занимавал със значението на кучето и котката в различните митологии и желанието му е и творбите да звучат така, а не в негативния съвременен смисъл.

Мария Джакович рисува котки. Интересът към тях е също в митологичния смисъл. Изобразявайки кучката,  Димитър Грозданов прави своеобразен разказ за същество, което моделира човешки състояния.

Аз специално съм рисувал портрети на две мои кучета – майка и дъщеря и тогава установих,че раликата във възрастта не се усеща. Беше ми много приятно да рисувам тези кучета, с които  винаги са ме свързвали най-добри приятелски чувства. Все едно че рисувах приятели, споделя художникт.

 

 

Подобни статии

Top