Кървава баня в Пакистан навръх Великден! Светът е потресен! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кървавата баня в пакистанския град Лахор, при която ислямски екстремист се самовзриви в парк сред жени и деца християни, убивайки над 70 души, намира широк отзвук в днешната американска и британска преса.

Касапницата в Лахор илюстрира колко уязвимо е християнското малцинство пред яростта на религиозните екстремисти в Пакистан, опитващи се от много години да унищожат многообразието – толкова важно за постепенното осъзнаване на плурализма и толерантността в тази страна, пише Бина Шах в британския в. „Гардиън“.

Авторката припомня, че религиозната толерантност и секуларизма са неотделима част от завещанието на основателите на Пакистан. За съжаление, отбелязва тя, това завещание не можа да се утвърди в страната, макар че мирното съжителство между религиозните общности там се подкрепя от огромното мнозинство от обикновените граждани. Ужасяващият самоубийствен атентат в Лахор напомня колко крехко е това съжителство, подчертава тя.

Групировката, поела отговорност за този атентат – „Джамат ул Ахрар“, е част от движението на пакистанските талибани, припомня авторката, и това не е първият й подобен отвратителен акт. Според нея яростта на тези убийци е предизвикана и от факта, че талибаните бяха доста притиснати и отслабени от продължаващите военни операции срещу тях в друг голям пакистански град – Карачи. Те започнаха да се разцепват на малки групички, които често действат на своя глава и прибягват до кървави атаки срещу т.нар. „меки цели“, каквито са беззащитните християни в страната, тъй като атаки срещу военни съоръжения и силите за сигурност не са им по силите.

Джихадистите не могат да претендират, че представляват всички пакистанци, посочва авторката. Макар повечето пакистанци да са социално консервативни мюсюлмани, само малка част от тях проповядват и предприемат подобно насилие. Повечето са мирни хора и не приемат насилието срещу религиозните малцинства, макар и да не споделят чуждата вяра, пише тя. За това говори и масовият отклик на призивите да се дарява кръв за пострадалите след взрива в Лахор.

Религиозните екстремисти никога няма да успеят да вземат връх в Пакистан, дори и да запазват смъртоносната си ефикасност в разпространяването на вируса на тероризма по целия свят, отбелязва Бина Шах в „Гардиън“.

Вестник „Вашингтон таймс“ изразява доста по-силни опасения относно надигането на антихристиянския терор в Пакистан.Той посочва, че самоубийствената терористична атака в Лахор поражда страх от надигаща се война срещу християнството в глобален мащаб. Привеждат се думите на говорител на талибанската групировка „Джамат ул Ахрар“, че „ние предприехме атаката в Лахор, тъй като християните са на мушката ни“.

Вестникът цитира Андрю Уолтър от християнското общество „Рицарите на Колумб“, който предупреждава за „геноцид, насочен срещу християнските общности в целия ислямски свят. Най-лесната мишена се оказват християните в страните, където те са малки общности“, отбелязва той. Според него християните днес са най-репресираната религиозна група в цял свят. Той цитира неотдавнашно изследване на Центъра за проучвания „Пю“ относно насилието срещу религиозни групи.

Вестникът дава гласност и на острите критики, отправени срещу Белия дом и Държавния департамент , които пропуснаха да осъдят зловещия антихристиянски атентат в Лахор.

„Аз съм много разочарован, че Държавният департамент не само не свърза този атентат с ислямския джихадизъм, но дори и не призна, че той бе преднамерена атака срещу християни, което самите му извършители не скриха“, казва Джей Секулов от Американския център за право и справедливост, който има офис в Лахор.

Подобен подход излага на риск всички останали християни, отбелязва Джон Алън, автор на книгата „Глобалната война срещу християните“, цитиран от „Вашингтон таймс“. „Аз разбирам необходимостта от дискретност, но зная също, че е време нещата да се наричат с истинските им имена“, добавя той по повод реакцията на официален Вашингтон.

„Пакистан не е безопасно място за християни и там е в ход геноцид“, пише Уилсън Чоудри, председател на Британската асоциация на пакистанските християни, цитиран от вестника. „Докато западните правителства не надигнат глас по този проблем, броят на убитите там християни бързо ще расте“, посочва песимистично той.

Друг британски вестник – „Файненшъл таймс“, се спира на противоречивата политика на пакистанските власти спрямо екстремизма. Те са възприели странната позиция, че „могат да подкрепят екстремистки маргинали, действащи извън границите на страната, като в същото време се опитват да ги притискат вътре, отбелязва авторската Фатима Бхуто. Тази заблуда ни превръща в сенчеста страна, управлявана от тъмни сили, които говорят с недомлъвки и водят война с призраци, пише тя. Именно тази заблуда е виновна за сегашните касапници, редуващи се една след друга в страната, посочва авторката.

Пакистан не може повече да убеди своя народ, че е в състояние да го защити, добавя Бхуто и посочва редица примери на кръвопролития още преди касапницата в Лахор. Правителството загуби монопола си над насилието, казва тя. Според нея властите отдавна са абдикирали от задължението си да осигуряват образование, здравеопазване и основни услуги на хората. Редът, законността и справедливостта са фантоми в съвременен Пакистан, вече лесно овладян от талибаните и техните групировки, които полицействат в селата, разрешават споровете и налагат шериатски наказания вместо тромавите и корумпирани пакистански съдилища, отбелязва тя.

Ще се намери ли някой да обясни на онези, които изпращат камикадзета в парк с християни навръх Великден, че Мария, майката на Христос, се споменава по-често в Корана, отколкото в Новия завет, пита риторично Фатима Бхуто.

Снимки: nbcnews.com

Подобни статии

Top