Кървава луна и частично лунно затъмнение днес - DC news

Кървава луна и частично лунно затъмнение днес

В часовете на залеза тази вечер ще станем свидетели на частично лунно затъмнение. Ако се вгледате в пълната Луна в момента на изгрева й и в следващите няколко часа, може да забележете как тя се превръща в „кървава“. Няма нужда от паника – това е съвсем обичайно явление, което се нарича частично лунно затъмнение.

Този месец пълнолунието се пада близо до деня на есенното равноденствие в Северното полукълбо. Всеки ден Луната изгрява с около половин час по-рано и „добавя“ със светлината си по още малко време, през което селскостопанските работници може да поработят на полето, за да съберат реколтата. Затова понякога наричат това явление „Пълнолуние на реколтата“.

Миналата година „пълнолунието на реколтата“ също съвпадна с друго интересно явление – т.нар. Супер Луна – когато естественият спътник на Земята се намира в близка до планетата позиция от орбитата си и дискът на пълната Луна изглежда с до 15% по-голям. Тази година сянката от Земята отново ще покрие Луната, но в по-ефирния вариант, който наричаме частично лунно затъмнение.

Пълното лунно затъмнение е наистина „драматично“ събитие. Луната променя цвета си до наситено кърваво-червен, попадайки в тъмната част на земната сянка (наричана умбра).
Но поради това, че слънчевият диск е значителен по големина, а не е „точков светлинен източник“, земната сянка има и по-светла част по края си, която също може да затъмни Луната. Когато спътникът ни попадне в тази по-светла сенчеста част, затъмненият лунен диск придобива леки оттенъци на „зловещия“ червено-кървав цвят.

Източник и снимка: historynakratko.blogspot.bg

Подобни статии

Top