Кърджали ще бъде домакин на мача България – Украйна при жените

Реваншът ще се играе в Анталия заради войната

Първата среща между женските национални отбори по футбол между България и Украйна ще се играе в Кърджали на 23-и февруари, а реваншът – четири дни по-късно, на 27-и другия месец, е насрочен за стадион Мардан в Анталия (Турция). Срещите са баражи за място в Лига В на турнира Лига на Нациите на УЕФА при дамите.

Българките заеха 2-ата позиция в група С5 и ще спорят в директен двубой с украинките, които са предпоследни в своя поток в по-горната дивизия. Победителят от двата мача отива във второто ниво на турнира на Европейската централа за следващото издание.

Новината, че Кърджали на стадион „Арена Арда“ ще приеме мача, беше съобщена от кмета на града Ерол Мюмюн във фейсбук.

„Националните отбори по футбол /жени/ на България и Украйна ще играят бараж в Кърджали. Дамските отбори ще се срещнат на стадион „Арена Арда“ на 23 февруари 2024 г. от 16.00 часа. Организатор на футболната среща е БФС. С писмо от Футболния съюз бе поискано разрешение от кмета на общината Ерол Мюмюн за провеждане на срещата на стадион „Арена Арда“. Стадионът е предоставен с договор от община Кърджали за стопанисване на ПФК Арда. След проведен разговор с президента на ПФК Арда Яшар Дурмушев, кметът разреши баражът да се играе в Кърджали“, се казва на страницата на община Кърджали в социалната мрежа.

А заради войната на Русия срещу Украйна, футболните отбори от потърпевшата страна играят домакинствата си на неутрален терен. При това положение украинките ще приемат момичетата на селекционера Силвия Радойска на стадион „Мардан“ в Анталия на 27-и февруари с все още неуточнен начален час.

Стадионът в родопския град беше вариант и за скандално преминалия мач от Европейските квалификации за мъже между България и Украйна на 16-и ноември 2023-а година. Тогава обаче това не се случи, след като УЕФА прецени, че разстоянието от града до най-близкото международно летище – това в Пловдив, е прекалено голямо. Унгарците искаха да си тръгнат веднага след края на срещата. Тогава също градоначалникът Ерол Мюмюн опита да помогне максимално, за да спаси провеждането на срещата.

Източник: БТА, БФС