Кюфтета с доматен сос и спанак с ориз раздадоха на бездомници в Пловдив - DC news

Кюфтета с доматен сос и спанак с ориз раздадоха на бездомници в Пловдив

Социално подпомагане в Пловдив

20 порции топла храна за бездомни лица от град Пловдив раздадоха в първия ден от акцията Дирекция „Социално подпомагане“ съвместно с Българския Червен Кръст. Инициативата се организира за втора поредна година и ще продължи до края на месец декември. „Миналата година пунктът за раздаване на храна се намираше на бул.“Руски“ 13, а сега се премести на „6-ти септември“ No 77 А, тъй като пространството е по-голямо и по-удобно като местоположение“, обясни главен експерт Теодора Тонова.

Менюто в първия ден включваше кюфтета с доматен сос и спанак с ориз, също с кюфте, като всеки ден хората ще получават и по един хляб. Бездомниците нямат възможност да си купят продукти, няма и къде да си сготвят, а през зимата всеки се нуждае от топла храна. „Днес всичките 20 порции свършиха, въпреки че е първи ден и информацията не се е разпространила масово“, каза Тонова и допълни, че в следващите дни количеството храна няй-вероятно няма да достига. Засега от Червения кръст не предвиждат увеличаване на порциите, но от дирекцията се надяват, че ако имат възможност все пак акцията ще обхване повече бездомници.

Храната се раздава всеки ден от 13,30 до 14,30 часа пред сградата на дирекцията на бул. „6-ти септември No 77 А. „Твърде вероятно е през следващите дни това време да се съкрати, тъй като хората ще се трупат още преди началния час“, каза Тонова.

Традиционно Община Пловдив открива през зимния период социални трапезарии за всеки един от шестте района на града. Инициативата се финансира изцяло с общински средства и всеки, който отговаря на определени условия, утвърдени от градоначалника, може да подаде заявление и да се храни безплатно. Повече информация желаещите могат да получат от районните експерти по социални дейности.

Подобни статии

Top