Лазарки съживяват традицията (СНИМКИ и ВИДЕО)

Още в ранни зори пременени в лазарски носии, момичетата в село Белозем тръгнаха с песен да благославят стопаните и техните домове.

Усмихнати, с начервени устни, сплетени коси, окичени с цветя около 70 лазарки в селото за поредна година съживяват традицията на най-красивият момински празник.

Тотка Андреева – начална учителка в Белозем, от дълги години ръководи лазарките в селото.

„Белоземци се гордеем с този пролетен обичай, защото всяка година се провежда Лазаруване.“ Учителката разказва, че са запазени снимки от обичая Лазаруване в Белозем още от далечната 1930 г.

И до днес интересът на момичетата към този обичай не стихва: „Освен децата от селото има и такива, които идват на гости при бабите си и те също се включват, защото в градовете е по-трудно да се направи тази традиция.“, обяснява още г-жа Андреева. Учителката е категорична, че хората в селата са по-близо до традициите: „По-съхранени са обичаите на село.“

Самият обичай малко се е изменил в своята същност. По традиция ходят само девойки, които са готови да се омъжат, но днес обичаят се пресъздава предимно от малки момиченца.

„Нашите лазарки са по-малки дечица, които не са за женене, но пък с много голямо желание участват.“, уточнява техния ръководител Тотка Андреева.

13-годишната Маргарита е лазарка за осми път и вече знае 11 лазарски песни. Момичето споделя, че този обичай ú доставя удоволствие: „Искам да поддържаме българските обичаи и традиции, защото мисля, че това е важно за нас българите, за да се съхраним. А и ми харесва да пожелаваме на хората здраве, берекет и много успех през цялата година.“

Влизайки в домовете лазарките пеят обредни песни за всеки член от семейството, те възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести. Домакините ги даряват с яйца, пари и лакомства.

Учителката разказва, че преди няколко години обичаят се е изпълнявал само в центъра на селото, без да се обикаля по домовете: „Хората започнаха да искат да ходим в домовете им, за това на всякъде ни чакат с радост, нетърпение и дори се сърдят ако пропуснем някоя къща.“

Девет лазарски групи обиколят днес Белозем, за да донесат здраве и берекет на цялото село.

 

 

Подобни статии

Top