Лакърдиите на пенсионерите в Асеновград

За какво си говорят пенсионерите в Асеновград

Ежедневно, преминавайки през различни улици в Асеновград, в близост до паркове и градинки, всеки от нас вижда пейки, на които седят пенсионери и разпалено обсъждат някакви теми.

Може би, неведнъж сте се запитвали за какво ли толкова си говорят. Политика, местни бизнесмени, общинско ръководство, безработица, избори, природа, че дори и вино са само част от темите, които ежедневно будят интерес у асеновградските пенсионери.

Често те обръщат поглед назад към миналото си. Говорят за история. Всеки ден, почти от сутрин до вечер, десетина пенсионери приятели се срещат в малкия парк в квартал „Зъбчето“ в Асеновград. Те са на възраст от 70 г. до 85 г.. С различни професии. Някои от тях са работили като миньори, шофьори, дърводелци. Други – на полето. Трети са се занимавали с изследователска дейност в тогавашния Институт по цветна металургия.

„Най- хубавото вино е станимашкият мавруд.“. Така започнаха разговора по първата си тема за деня пенсионерите в асеновградския парк в квартал „Зъбчето“. Изведнъж намесиха Италия. „В Рим има огромен билборд, на който пише „Истината е във виното“.“, разкри пред присъстващите запознат. За онези, които не знаят, негов другар разказа историята как е било дадено името на това вино. В миналото хората се пропили. Тогава кан Крум Страшни заповядал да изкоренят лозята.

По същото това време змей нападнал българските земи. Много от смелчаците се опитали да го убият. Никой не успял, докато не се появил юнак, който носил името Мавруд. Когато открил змея, видял, че звярът влачи подир себе си три синджира роби. Мавруд се ядосал, убил го и освободил хората. Попитал го кан Крум как е успял да победи злия звяр. Мавруд отговорил, че силата му е дарена от лозата, която неговата майка укрила.

При тези думи, кан Крум решил да не изкоренява лозята на жителите, като най-хубавото грозде нарекъл на името на смелия юнак – Мавруд. Малко са градовете в България с естествена климатична инсталация, като Асеновград, рязко сменят темата пенсионерите. Това е вятърът, който всяка вечер се появява безпричинно, наречен от местните „вечерник“.

„Ако може министрите да узаконят всички пенсионери да не работят.“, намесва се друг от компанията. Подчертава, че по този начин ще има работа за младите и ще се понижи нивото на безработицата. И обобщава, че преди е имало 20 предприятия и една банка в Асеновград. А сега е обратно. Тук се оформя спор сред приятелите. Някои не са съгласни с тази позиция на своя другар.

Несъмнено се намесва идеологията и делото на Христо Ботев, Васил Левски и други велики българи. В този ред на мисли се започва рецитиране на стихове и поговорки. Дават примери и сравняват минало и настояще. Една от най-болезнените злободневни теми, без която не минава денят на пенсионерите от квартал „Зъбчето“ в Асеновград, е управлението на местното общинско ръководство.

Най-силно тежи на възрастния асеновградчанин, когато някой друг обере плодовете на неговия труд. Кражбите не само по полята и градините, а и вече по къщите в асеновградските села непрекъснато се увеличават, споделят със смесени чувства господата. „Едно време Държавата ни отне десетки декари земи, а онова което остана, не можем да опазим от набезите на ромите.“, разгневено роптаят днешните ни събеседници.

Накрая, все пак се разделяме с чувство за хумор. Питайки ги защо на пейката до тях не сядат жени, те отговарят шеговито: „Закачаме ги, затова!“. После стават сериозни и казват, че жените предпочитат слънцето, а мъжете стоят под дебелата сянка в парка.

Подобни статии

Top