Ландото на Богориди на изложба в Пловдив

pic_4992

Каретата на Алеко Богориди, личното оръжие на капитан Коста Паница, фракът и куфара на Захари Стоянов и още десетки експонати очакват пловдивчани в Регионалния исторически музей. Изложбата по повод 130-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив събира непоказвани до момента документи, снимки, знамена, предоставени за кръглата годишнина от музеи в страната и частни колекционери.

За първи път пред пловдивската публика ще бъде показана и каретата на Алеко Богориди – първия генерал-губернатор на Източна Румелия. Каретата е от градски тип и се е използвала за дискретни срещи с височайши особи. Наричали я „ландо“, като този тип возило се изработвал само по поръчка в Англия.

Използвана е от българския владетелски двор, от времето на княз Фердинанд някъде, до второто десетилетие на ХХ-ти век, когато навлизат автомобилите и по тази причина на нея има монтирани инициалите и гербовете на Кобургската фамилия, обясни Стефан Шивачев, директор на РИМ Пловдив.

Каляската ще остане в Пловдив през следващите две години.

В изложбата могат да се видят още фрака и куфара на Захари Стоянов, личната пушка и сабя на майор Коста Паница, десетки знамена от Чирпан, Карлово, Кюстендил и десетки документи и снимки.

Не искам да забравя експонатите, които ни предостави РИМ Русе – бойната тръба на капитан Узунов, неговата лента за храброст и ордена му. Във всяка една витрина може да откриете кратки късчета от съхранената памет по Съединениет,  каза Мария Карадечева, главен уредник в РИМ Пловдив.

В изложбата са включени и експонати, които са част от личните колекции на трима колекционери.

На откриването на изложбата тази вечер в 20.00 ч. ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, дипломати, политици и общественици.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top