Ландшафтни архитекти: Зеленината в Пловдив драстично намалява

В Пловдив липсва комуникация между общината и ландшафтните архитекти, които могат да дадат съвет как да се структурира зелената система в града. Това е мнението на голяма част от тези специалисти, което те изразиха по време на обществения форум „Дни на Зеления Пловдив“, който започна днес. Акцент тази година ще бъде дебатът „Зелен Пловдив“, в който политици, специалисти по озеленяването и граждани ще обсъждат загубата на много от зелените площи под тепетата.

Тридневният обществен форум „Дни на зеления Пловдив“ разисква настоящето и бъдещето на древния „Вечнозелен град“ под тепетата. В продължение на три дни се представят различни данни и техники за озеленяване.

Форумът бе открит с поднасяне на венци и цветя на паметника на Люсиен Шевалас – човекът,  създал цялата зелената система в Пловдив.

Освен специализираните теми, които се обсъждат на тазгодишния форум, в петък ще се състои дебат на тема „Зелен Пловдив“. Акцентът ще бъде колко зелен трябва да е градът. Според ландшафтните архитекти зеленината под тепетата драстично е намаляла.

От началото на 90-те години тя е намаляла два пъти, тогава при изследване се оказва, че има 20 кв. м на обитател, а сега е едва 11,2 кв. м на обитател. И всъщност, заради общинските политики през годините, по една или друга причина се оказва, че при разрастването на града, зеленината намалява, посочи председателят на  РНТС по Лесотехника ланд.арх. Станимир Шаламанов.

Гилдията на ландшафтните архитекти в Пловдив, която миналата година разкритикува реконструкцията на Цар-Симеоновата градина, все още не е наясно къде са отишли изразходваните 11 милиона лева.

Според специалистите по озеленяване и в момента се изсичат над 30 дка акациеви гори, които са в доста добро състояние в района на зоологическата градина. По думите на арх. Шаламанов, мястото на зоокъта е било в западната част на парк „Отдих и култура“, където има по-неразвити територии, без толкова много дървета.

Подобни статии

Top