„Левиатан“ открива София филм фест в Пловдив

Левиатан открива София филм фест в Пловдив

Премиерата за България на руския шедьовър „Левиатан“ ще бъде в Пловдив. Отличената със Златен Глобус за чуждоезичен филм лента и номинирана за Оскар ще бъде прожектирана на откриването на София Филм Фест в града под тепетата. Десетото юбилейно издание на кинофорума стартира на 12 март и ще продължи до 22 март.

Два са филмите, които ще бъдат прожектирани на откриването на феста – българският филм „Досието Петров“ на режисьора Георги Балабанов – утвърден документалист, живеещ и работещ от дълги години във Франция, и знаменитият френски сценарист и носител на тазгодишния специален Оскар за цялостно творчество Жан-Клод Кариер.

Лентата, която е дебют в игралното кино на Балабанов, разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. Вторият филм е „Левиатан“ на Андрей Звягинцев.

Акцент в програмата на СФФ в Пловдив са филмите „Раната“ на Фатих Акин и „Безкрайно бягство, вечно завръщане“ на режисьора Харутюн Хачатрян, който ще бъде специален гост на фестивала. Той ще представи лично филмите, които са свързани с темата за арменския геноцид преди 100 години, както и за съдбата на арменския народ през последните 20 години.

Пловдивските киномани ще имат среща и с изключителния българския режисьор Георги Дюлгеров, който ще представи най-новия си филм „Буферна зона“, носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Златна роза 2014“. Това е моето прощаване с киното, казва творецът.

Общо 26 са лентите, които ще бъдат представени във фестивалната програма.

Подобни статии

Top