Легендата за Спартак оживя в дома на пловдивчанин (СНИМКИ)

Пловдивският инженер Иван Кръстев посреща гостите в дома си по необичаен и оригинален начин. След като създаде колата – хеликоптер Хеликар 1, неуморният изобретател вдигна в дома си храм на римския гладиатор Спартак.

Идеята за създаването на храма датира още от детството на пловдивския инженер. Той и връстниците му останали впечатлени от филма „Спартак“ през 1960 г. , където Кърк Дъглас играе главна роля. Още тогава Кръстев решава, че ще увековечи великия римлянин и един ден ще изобрети нещо в негова чест.

В продължение на месеци всяка събота и неделя Иван Кръстев съвсем сам работи по издигането на храма. С помощта на въображението си, той декорира по любопитен начин фигурите и така пространството в градината се превръща в истинска атракция.

Още с влизането ни посрещат шлемовете на двамата „пазители“ на храма. Вътре ни очакват тракийски съкровища, фигури на велики пълководци, древни съдове, богато украсена чешма, мечове, копия и накити. Навсякъде в градината има и красиви цветя, които превръщат „бойното поле“ в приветливо място за отдих след дълъг работен ден.

Тук Иван Кръстев обича да посреща своите близки приятели, а в топлите летни вечери ги настанява на голямата маса в центъра на храма, където им разказва любопитни исторически сведения за живота на Спартак.

Освен инженер и историк, Иван Кръстев е и самоук скулптор и художник. Споделя, че досега не е открил голяма фигура на великия римски гладиатор, но съвсем скоро ще използва уменията си и ще издяла такава.

Двете богини на любовта – Венера и Афродита също имат своето място в градината на Иван Кръстев и дори са „въоръжени“ с шлемове и мечове. Пловдивчанинът споделя, че е пълен с идеи и ще продължава да твори нови чудеса.

 

Подобни статии

Top