Лекарите в Пловдив и Асеновград протестират от днес

Опашки за презаверяване на рецептурни книжки в Пловдив

Пловдивските джипита се включват в протеста на личните лекари в страната. Днес личните лекари в града ще спрат работа за един час (от 12:00 до 13:00 часа) и ще излязат пред кабинетите си, за да разяснят на  чакащите пациенти проблема, довел до тези действия.

Ефективните стачни действия на медиците ще са в четвъртък и петък, когато те ще спрат работа през целия ден. Пациенти със спешна нужда от лекарска помощ, ще бъдат приемани в определените кабинети, които ще бъдат обявени в бележка на вратата на кабинетите на семейните лекари. Няма обаче да бъдат издавани документи.

В последния ден от март – четвъртък, лекарите ще изразят своето недоволство от здравната политика пред сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/в Пловдив, като излязат на масов протест от 10:00 до 12:00 часа.

Ако действията през тези дни не доведат до диалог със здравното министерство, личните лекари се заканват през цялата следваща седмица да не работят.

В Асеновград джипитата също се включват в масовите протести на колегите си. Днес те ще затворят кабинетите си два пъти – във времето от 10.00 до 11.00 часа и за един час следобед. В този часови интервал те няма да напускат работа, а ще обясняват на своите пациенти причините за недоволството. Работа ще спрат почти всички лекари в общината, които са близо 40 души. Спешните случаи ще бъдат поети от дежурен кабинет, с който джипитата имат сключен договор.

В четвъртък кабинетите на личните лекари в Асеновград също ще останат затворени.

Припомняме, че причина за протеста е състоянието на здравната система. Недоволството на гилдията е от това, че здравните власти тихомълком са прокарали промени, които са в ущърб не само на лекари, но и на пациенти. Ефектът от тези промени ще се усети след първи април.
Джипитата са категорични, че не става въпрос за пари, а протестират заради тези нормативни спънки на здравното министерство. Исканията са да бъдат променени наредби, затрудняващи работата на общопрактикуващите лекари и лечението на техните пациенти.

Вижте още ТУК и ТУК!

 

Подобни статии

Top