Лекарите дават 25-30% шанс на здравия сиамски близнак (ВИДЕО)

Лекарите от УМБАЛ „Св. Георги“ дават едва 25-30% шансове за оцеляване на здравия сиамски близнак, след като бъде извършена операция по разделянето на сиамските близнаци от Сливен. Това стана ясно след консилиума в Университетска болница вчера. Прогнозата съобщи пред DCNEWS заместник-директорът по диагностична и лечебна дейност на УМБАЛ доц. д-р Марин Атанасов, който е ръководил лекарския консилиум.

„От това, което е достъпно в медицинската литература, шансът за пълноценен живот на другия близнак е едва 25-30%. В момента извършваме всички необходими консултации със специалисти, образни и други изследвания, за да предприемем най-добрите за ситуацията действия. Проблемът не е само медицински, той е правен, морално етичен и т.н.“, посочи доц. Атанасов.

По думите му подобен случай има веднъж на 100 хиляди раждания. В България обаче имало такава двойка близнаци през 90-те години, въпреки, че наистина е голяма рядкост. Лекарят беше категоричен, че подобни случаи се срещат рядко, тъй като трябва да бъдат диагностицирани още в пренаталния период, за да бъдат предупредени родителите и да се сложи край на бременността.

Защо това не е станало в Сливен, доц. Атанасов не се нае да коментира. Според източници на DCNEWS обаче причина за това е липсата на модерна техника за образна диагностика, с която да работят повечето АГ-специалисти, които консултират бременните жени в града под Сините камъни.

„Единият близнак е без жизнено важни органи. Освен мозък, му липсва също черен дроб и не функционира единия бял дроб. На практика той осъществява някои жизнени функции като перфузия на тъкани изцяло за сметка на здравия близнак. При евентуално разделяне е напълно невъзможно той да води самостоятелен живот“, категоричен бе доц. Атанасов.

Лекарят отказа да даде категорична прогноза за състоянието на здравия близнак и как той ще се чувства след евентуална операция, тъй като всеки случай бил специфичен.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top