Лекарите от ТЕЛК Пловдив оттеглиха предизвестията

Лекарите от ТЕЛК Пловдив са оттеглили предизвестията си за напускане, съобщи за DCNEWS изпълнителният директор на МБАЛ Пловдив доц. Георги Йорданов. На съвместна среща, в присъствието и на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева, лекарите са били уведомени, че искането за промяна на чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване, срещу който те протестираха, е внесено в Народното събрание от група депутати.

„Затова лекарите се съгласиха да оттеглят предизвестията си за напускане, докато не минат процедурите в парламента и не стане ясно дали законовата разпоредба ще бъде променена“, обясни доц. Йорданов. По думите му това ще отнеме около три месеца.

Ръководството на болницата се е съгласило, ако  текстът не бъде приет, лекарите да могат да напуснат без предизвестия.

Припомняме, че 17 медици от ТЕЛК Пловдив подадоха едномесечни предизвестия за напускане до ръководството на бившата Окръжна болница на 6 ноември заради текста, който регламентира, че НОИ може да състави ревизионни актове на експертите, ако обжалвани от осигурителния институт експертни решения за над 50% инвалидност, бъдат отменени от Националната експертна комисия /НЕЛК/.

От влизането в сила на тази законова разпоредба, на експерти от ТЕЛК в цялата страна са съставени актове а 92 хиляди лева, като новите са за около 30 хиляди. От НОИ обаче са се съгласили да забавят изпълнението на санкциите заради протестите на лекарите.

Подобни статии

Top