Лекарите от ТЕЛК – Пловдив търсят съдействие от омбудсмана

Лекарите от ТЕЛК – Пловдив ще се срещнат днес с омбудсмана на България Мая Манолова, съобщи пред DCNEWS изпълнителният директор на МБАЛ „Пловдив“ доц. д-р Георги Йорданов.

Те ще поискат съдействието й за отмяна на текста от Кодекса за социално осигуряване, според който НОИ може да състави ревизионни актове на експертите, ако обжалвани от осигурителния институт експертни решения за над 50% инвалидност, бъдат отменени от Националната експертна комисия.

На среща на Сдружението на областните болници в Стара Загора снощи проблемът бе обсъден и с представители на здравното министерство. Лекарите от ТЕЛК Пловдив бяха подкрепени и от колегите си от страната, където също има подобен проблем.

Според изпълнителния директор на МБАЛ „Пловдив“ доц. Йорданов, ако до началото на декември исканията на лекарите от ТЕЛК, които връчиха предизвестията си за напускане не бъдат изпълнени, Пловдив ще остане без ТЕЛК и трудово-лекарски експертизи.

„Експерти, които да работят в ТЕЛК се намират доста трудно, защото има доста високи изисквания за тях – стаж, квалификация и т.н. Общо взето нямаме хора, които да желаят да бъдат на тези сравнително нископлатени длъжности в нашето здравеопазване. Аз мога да направя всичко възможно, да пусна обява, но знам, че резултатът няма да бъде особено положителен“, каза доц.д-р Георги Йорданов.

Доц. Йорданов бе категоричен, че също подкрепя колегите си. И е уведомил всички възможни институции за проблема – министъра, зам.-министрите на здравеопазването и експертът във ведомството, който отговаря за лекарските комисии.

Според него обаче, промяната на текста от Кодекса за социално осигуряване е доста трудна задача, тъй като трябва да мине през много комисии, включително и тристранната.

На срещата в Стара Загора са били обсъдени също промените, които засягат областните болници и се налагат от новите реформи в здравеопазването. Набелязани са 7 значими проблема, които трябва да бъдат решени, преди края на годината, за да бъдат заложени в нормативните документи за догодина.

Още по темата четете ТУК  и  ТУК!

Подобни статии

Top