Лекари източиха от НЗОК 13 хиляди лева за фалшиви прегледи и процедури

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми две лица за документна измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама лекари на 55 години и на 54 години (и двамата практикуващи), за извършена документна измама. Двамата в съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на по-възрастния от тях, да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса сумата от 12 900 лв.

Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.

В процеса на разследване на случая 54-годишния лекар съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от другия медик.

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Установено е, че за 6-месечен срок – за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението по чл.212, ал.1 НК законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за престъплението по чл.293, ал.1 НК – наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация. Действията по разследването продължават.