Лекари казват здрав ли е Райфъла

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла отново застава днес пред Окръжния съд. Очаква се днес да бъдат оповестени резултатите от съдебно-медицинската експертиза за здравословното му състояние.

50-годишният Червенков е обвинен в опит за поръчково убийство, умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно държане на боеприпаси. Сред обвиненията му е поръчителство за убийството на пловдивския лекар Аргир Гяуров, собственик на медицински център в града под тепетата.

Пред съда с него за пореден път се изправят също 34-годишният Веселин Загорски, 21-годишният Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./  от Пловдив. Те са обвинени   за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

На 12 февруари 2014 г. в съучастие помежду си петимата са направили опит да убият д-р Аргир Гяуров, като лекарят е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния му блок в район „Южен“. Според обвинението, мотивът за извършване на престъплението е елиминирането на д-р Гяуров като конкурент на Райфъла, който също притежава медицински център.

По делото е установено, че за извършването на убийството на Загорски била обещана сумата от 20 000 лева. Той  от своя страна наел Симеон Генов и Бисер Романов. На лекаря са били причинени множество наранявания. Тъй като килърите не успели да го убият, Червенков платил само 10 000 лева на Загорски.

Петимата ще бъдат съдени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода  от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г. на различни места в Пловдив. Сред тях бяха и колите на депутата Антоний Йорданов, съпругата му Татяна и дъщеря му.

По делото е привлечен като обвиняем и 47-годишния Стефан Гичев от Пловдив  за държане на 575 ловни патрона, които са му били предадени от  Атанас Червенков.

Преди 2 седмици делото бе отложено, тъй като тримата лекари от ВМА, назначени от съда за изготвяне на съдебно-медицинската експертиза не дойдоха. Те бяха призовани два дни по-рано, но тъй като не бе изтекъл законния седемдневен срок за насрочването й, експертите бяха върнати за третия ден на разпитите. Двамата професори и един доцент така и не се появиха в третия ден на съдебната драма. В същия ден собственикът на медицински център Хипоталамус д-р Аргир Гяуров предяви граждански иск от 100 хиляди лева срещу Атанас Червенков като обезщетение за нанесените му вреди. Лекарят е наел като адвокат доскорошния съдия Кирил Николов.

 

Подобни статии

Top