Лекари на протест с Let It Be, балони, гълъби и люти чушки (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Ние не сме анонимни, заставаме с имената си и призоваваме министър Москов да каже кои са анонимните – тези, които ни принудиха да кажем НЕ на новия рамков договор и ДА на стария с добавки към него!“ Това заявиха над 400 пловдивски лекари днес по време на протест срещу реформите в доболниячната помощ, които влизат в сила от 1 април.

„Ние, европейските лекари от Регионалната колегия – Пловдив, работещи в Република България заявявам, че при промяна на модела на финансиране от бюджетно към фондово здравеопазване в годините медицинската общност е брутално изнасилвана от изпълнителната и законодателна власт и сме поставени в условия на хронично недофинансирана здравна система и непрекъснато променяща се нормативна база“. Цитатът е част от декларация, която медиците завързаха за панделките на балони с хелий в цветовете на българския трикольор и изпратиха по въздуха на здравния министър и премиера.

Протестът на медиците пред РЗИ-Пловдив бе изключително цветен и колоритен – изпълнен с много символика. Той започна под звуците на култовата Let It Be, продължи през „Последен валс“, „Ставай страна огромная“ и приключи с „Ако си дал“ на Емил Димитров. Председателят на Райнната колегия на БЛС д-р Георги Кръстев още в началото завърза наниз люти чушки на част от балоните, раздаде на всеки от медиците по един балон, а след речите пред събралото се множество пусна гълъби в небето, за да покаже че лекарите могат да бъдат свободни и да полетят. Той бе аранжирал също патерици и стъпки с ортопедични стелки, демонстриращи лявата реформа.

Участниците в протеста настояха за върховенство на закона, възстановяване на класическото договорно начало, реално финансиране за гарантирано достъпно и качествено здравеопазване без регулативни стандарти и бюджети и свобода за лекарското изкуство, потиснато от нормативни документи и липса на правила.

На протеста присъстваха също пациенти и представители на пациентски организации, които също подкрепиха медиците.

 

Подобни статии

Top