Лекари: Сиамските близнаци от Сливен са огледални

Сиамските близнаци от Сливен са били огледални – като карти за игра. Това съобщи д-р Таня Праматарова, завеждащ неонатологията в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в града под Сините камъни. По думите й 14-годишната майка е постъпила в тежко състояние в болницата на 22 август. Жената била с прееклампсия  – високо кръвно налягане. Подобна патология на бременноста била често срещана при млади родилки. За нея било първо раждане.

„Нещата са предопределени, от факта, че майката има близко родство с бащата на близнаците – те са втори братовчеди. Такива аномалии са често срещани при такова близко родство“, посочи д-р Праматарова.

По думите й подобна аномалия е много рядка. „За 26 години стаж за първи път виждам сиамски близнаци. Родиха се в тежко състояние, освен, че са преждевременно родени – преди термина. За нас беше много неприятна и тревожна изненада“, допълни лекарката.

Във вторник по спешност близнаците са били транспортирани в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с надежда лекарите там да решат дали могат да се предприемат някакви действия, за да ги разделят.

Борят за живота на сиамски близнаци с общ таз в Пловдив

„Те бяха сраснали в таза с общ пъпен пръстен. Едното детенце е доста недоразвито за сметка на другото с налични видими малформации и аномалии“, допълни д-р Праматарова.

Според изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров, по-неразвитият близнак е нямал мозъчна дейност, но пък е имал сърдечна и дихателна дейност. Двете бебета са тежали общо колкото едно нормално новородено – около 3,600-3,800 килограма. Д-р Петров е категоричен, че подобна малформация не е имало през последния един век в България. Случаят е много рядък и за Европа.

Предстои лекарите от Университетска да решат дали ще могат да разделят близнаците.

Междувременно 14-годишната майка вече е изписана от сливенската болница в добро общо състояние. Няма информация дали тя иска да запази и отгледа детето, което ще бъде спасено. Подобни раждания на много млади майки са чести в сливенската болница, тъй като в района е един от най-големите квартали с компактно ромско население в страната. Тук са регистрирани раждания на момичета на 12 и 13 години.

Снимка: dariknews.bg

Подобни статии

Top