Лекар от Онкото пред съда, опитал да източва еврофондове

Пловдивският гастроентеролог в Комплексен онкологичен център Янко Илиев застава отново  пред Окръжния съд днес по обвинение, че е декларирал неверни данни пред фонд „Земеделие“, за да източи средства от еврофондовете. Веднъж вече 59-годишният лекар има наложена едногодишна условна присъда и 2000 лева глоба за същото престъпление през 2012 година.

Д-р Илиев бил арендатор на земя в землищата на Садово и Асеновград и кандидатствал за субсидии по фонд Земеделие от ЕС в периода от 2007 до 2010 г. За кампанията през 2007 г. докторът получил субсидия, но впоследствие му били наложени санкции за бъдещ период, тъй като небил положил достатъчно грижи за поддържане на парцелите в добро агроекологично състояние.

През 2011 г.  лекарят пак подал заявление в Областната разплащателна агенция на Държавен фонд „Земеделие“ – Пловдив и в общински служби „Земеделие“ в Садово и Асеновград. Той декларирал, че обработва 754 ,7 хектара земя в землищата на садовските села Ахматово, Богданица, Поповица и Селци и в асеновградските Новаково и Тополово.  В заявлението си Илиев посочил, че отглежда  угари, едногодишни фуражни, зърнено-житни и маслодайни култури. При проверка обаче било установено, че 217 хектара от въпросните парцели са пустеещи и не са обработвани.

При разпита по време на разследването Илиев не се признава за виновен и твърди, че е ползвал площите.

 

Подобни статии

Top