Лекция за аутизма при децата в „Западен”

„Нелекуваният аутизъм почти винаги води до тежки шизоидни състояния. Затова е много важно детето с аутизъм да бъде диагностицирано навреме и да получи необходимата медицинска помощ”. Това заяви психологът Величка Натан в лекция, посветена на адаптивните затруднения при децата. Събитието се проведе в залата на кметството в „Западен”, а гости на беседата бяха кметът на района Димитър Колев и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Донка Щилянова.

„Важно е да се знае, че при аутизма имаме нарушения в три области – в социализацията, в общуването и във въображението. Ако няма нарушения в тези три области, няма и аутизъм” каза още по време на лекцията Величка Натан. Тя е психолог и училищен педагог, разказва, че също е имала подобен проблем със своя син, който е разрешила благодарение на опита си. Натан се е посветила на това да помогне на други хора и за целта е разработила няколко карти за обследване, с които родителите могат да открият наличието на аутизъм у своето дете от най-ранна възраст.

Интересът към лекцията на известната психоложка беше огромен. На срещата присъстваха както много педагози от Пловдив, така и родители на деца с най-различни проблеми. Тя представи някои от разработените от нея стратегии за откриване на затруднения в общуването при децата и сподели своя личен опит. Величка Натан запозна присъстващите и с основните методики, използвани за откриване на хиперактивност и аутизъм както в Европа, така и отвъд океана, като направи обобщение на основните разлики в използваните подходи.

Величка Натан е завършила магистратура по „Педагогика и Музика“ в ПУ “Паисий Хилендарски“, която е призната Израел. Завършва курс по „Образователен Мениджмънт“ в Бизнес Колеж „Мати“ в Холон, Израел, а по-късно и магистратура по „Училищна Психология“ в ПУ “Паисий Хилендарски“. През 2008 г. Министерство на Образованието в Израел й признава втора научна степен по „Практическа психология в сферата на образованието“. Работила е както в България, така и в Израел като педагог, музикален ръководител, училищен психолог и консултант в сферата на образованието и адаптацията на деца и юноши от рисковите групи с аутистични и поведенчески затруднения. Специализирала е при проф. Лий Мос и проф. Белла Котик от Университета в Тел Авив, както и при невролога Лидия Габиц в клиника „Коди” в Ню Йорк.

 

Подобни статии

Top