Леонардо ди Каприо взе „Оскар“ за главна мъжка роля (СНИМКИ И ВИДЕО)

Номинираният за шести път за главна мъжка роля Леонардо ди Каприо най-сетне получи „Оскар“. Ролята във филма „Завръщането“ му донесе най-очакваното отличие, съобщава „24 часа“.

„Спотлайт“ е най-добрият филм на 2015 г. според Американската филмова академия, след като фаворитът „Завръщането“ отнесе три други статуетки. „Надяваме се, че този глас ще се превърне в хор, който ще се чуе чак до Ватикана. Папа Франциск, време е за защитим децата“, заяви екипът на филма за огромния скандал със сексуални злоупотреби в католическата църква. „Не бихме били тук без нашите журналисти. Разследващата журналистика е е важна“, добавиха те.

Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту получи „Оскар“ за филма „Завръщането“. Това е втори пореден „Оскар“ за Иняриту, след като през 2015 г. получи статуетката за работата си по филма „Бърдмен“.

За ролята си в психодрамата „Стая“ Бри Ларсън получи „Оскар“ за главна женска роля. Ларсън е американска актриса и певица.

Шведката Алисия Викандер е най-добрата актриса в поддържаща роля, посочиха членовете на Американската киноакадемия. Тя е носителка на „Оскар“ за ролята си във филма „Момичето от Дания“ (The Danish Girl).

„Опитвам се да си спомня какво се случи през последните минути“, сподели изумената Алисия Викандер, когато излезе на сцената, за да приеме отличието си. Актрисата благодари на родителите си, на режисьора Том Хупър и на екранния си партньор и носител на „Оскар“ Еди Редмейн.

Марк Райлънс бе удостоен с наградата за най-добър актьор в поддържаща роля във филма „Мостът на шпионите“.

С „Оскар“ за оригинален сценарий бе удостоен филмът „Големият залог“, а за адаптиран сценарий – „Спотлайт“.

Джош Сингър и Томас Макарти получиха наградата за оригиналния си сценарий на „Спотлайт”. Филмът се основава на реални събития и разказва за шокиращите резултати от разследването на независимия американски вестник „Бостън глоуб” около педофилския скандал със служители на католическата църква в САЩ.

Мексиканският оператор Емануел Любецки получи наградата „Оскар” за работата си във филма на Алехандро Гонсалес Иняриту „Завръщането” (The Revenant).

С „Оскар“ за визуални ефекти бе отличен филмът „Ex Machina: Бог от машината“.

Анимационният филм „Отвътре навън“ грабна статуетката за най-добра анимация.

Вижте как Лео целуна мечката, преди да отиде да получи статуетката!

Снимки: gettyimages, USA TODAY и theonion.com

 

Подобни статии

Top