Летен грип удря в ушите, започва с главоболие и отпадналост

Летен грип удря в ушите

Летен грип пълни болниците в последните седмици. Симптомите са като на зимния, но вирусите, които го причиняват, са различни. Те се предават най-вече чрез мръсни ръце, затова е важно да се спазва добра хигиена, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред в.Стандарт.

Болка в главата и гърлото, отпадналост, температура, диария, дори обриви са сред симптомите, които издават болестта, предупреди пък д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница в София.

По-често ентеровирусите, които причиняват летния грип, атакуват децата. Причината е, че малките все още нямат изграден имунитет, обясни д-р Атанас Мангъров. Заради страха си обаче родителите доста често бъркат с лечението. Вместо да оставят децата да преболедуват този летен грип, те започват да им дават всякакви антибиотици, които в случая не помагат, казва лекарят.

Правилният подход в този случай е да се дават на детето повече течности, да не се кара насила да яде и дори да не му се сваля температурата. Тя е естествена защитна реакция на организма, която убива вирусите, обясни д-р Мангъров. Летният грип води и до усложнения като възпаления на ушите или вирусен менингит.

Родителите обаче не трябва да се притесняват, защото те не са толкова чести. Вирусният менингит например засяга 1-2 на 100 души, каза д-р Мангъров.

Отитите след грипа през лятото са доста по-редки, отколкото през зимата, успокои и д-р Орлин Стоянов от ИСУЛ. За сметка на това обаче през лятото изобилстват външните отити, които се получават от водата в басейните или морето.

Те протичат по-леко, но са доста болезнени и също водят до намаляване на слуха. Други чести проблеми през този сезон са алергичните ринити. Те са следствие на многото цветя и треви, от които няма как да се скрием.

Бум на заразените с лаймска болест

Два пъти повече са заразените с лаймска болест през тази година в сравнение с миналата. Общо 169 души са се разболели от началото досега срещу 87 за същия период на 2013-а, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само през миналата седмица са регистрирани 17 случая на лаймска болест. Бумът на заразата, която предават кърлежите, тази година е заради многото дъждове и гъстата трева. Ако ви ухапе кърлеж, потърсете веднага лекар.

Няма бум на хепатит А след наводненията по морето, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. През миналата седмица са регистрирани едва 19 случая, от които потвърдени са само 6. От началото на годината досега пък в страната е имало 576 случая.

Това е почти три пъти по-малко в сравнение с данните за същия период на 2013 г., когато е имало 1530 случая. Няма как да има епидемия от хепатит, защото тя следва една цикличност от 5-6 години, а последната приключи през миналата година, каза и д-р Атанас Мангъров. За да не пипнат заразата обаче, хората трябва да мият ръцете си, както и плодовете и зеленчуците, които ядат.

 

Източник: standartnews.com

Подобни статии

Top