Лечков след 18 години в Изпълкома: Ще продължа да казвам това, което виждам и в бъдеще

Най-голямото ми желание е тези хора да успеят да намерят начин държавата да финансира футбола, напускам БФС с положителни емоции

Един от легендарните футболисти на България Йордан Лечков беше 18 години плътно до Борислав Михайлов, който беше президент на БФС. Лечков беше първи вицепрезидент, втори вицепрезидент, отговорник за националните отбори, а също така и просто член на изпълкома. Днес той също напуска управата на българския футбол, а след края на 11-ия Конгрес на БФС говори пред медиите. Лечков прие спокойно избора на Георги Иванов за наследник на Михайлов, след като досегашният технически директор победи на първи тур с 235 гласа. Втори остана Димитър Бербатов със 181.

„Мисля, че достатъчно прозрачно минаха нещата, ако имате правилната информация. От моя гледна точка всичко е наред. Изборът на Георги Иванов? Тези хора избират и трябва да се уважи техният избор. Значи е правилен изборът. Въпросните хора имат законното право да избират и дано да не бъдат разочаровани. Убеден съм, че ще бъде промяна, а не подмяна. Сега доколко ние като запалянковци и вие, медиите, като хора отразяващи събитията – дай Боже да има резултати. Ако националният отбор има малко по-добри резултати, всички ще бъдем доволни“, бяха първите думи на Лечков. 

Лечков беше попитан дали зад Георги Иванов не наднича сянката на Борислав Михайлов, на Емил Костадинов и неговата. И какво трябва да направи Иванов, за да се еманципира. „Ама той вече е еманципиран в крайна сметка. Човекът си направи кампания, тя беше и пред всички вас представена. Бяхте информирани навреме къде ходи, с кого се среща. Досега работи в БФС, това не е било тайна. И другите кандидати имаха възможност да се срещат с хората. В крайна сметка делегатите си направиха своя избор“.

„Негативът го обраха футболните хора Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков. Сега идва ред на младите, затова им пожелавам успех“.

На въпрос дали ще бъде коректив и може ли да се очаква от него критики на новата футболна власт, бившият плеймейкър на ЦСКА, Хамбургер ШФ и Бешикташ заяви: „Аз мога да ви гарантирам едно. Който се е обърнал от вас за мнение, винаги съм казвал това, което виждам. И ще продължа да си следвам тази своя политика и свое виждане и разбиране за футбола. Картбланш за Георги Иванов, рамки, аз не искам да му задавам от сега. Затова мисля, че ако националният отбор тръгне с малко по-добри игри, ще има по-голяма лекота в неговите действия. И наистина трябва да има подкрепа за него“.

„Учудвам се, че сега на най-важният избор, този за Изпълком, доста хора си тръгнаха. Как ги преценявам? А това е най-важният избор. Но новият президент си ги е посочил. Съвет няма да давам. Пожелавам успех на всички футболисти, на всички спортисти. Мога да кажа нещо, което и друг път съм го казвал – имам едно голямо желание. И това е да намерят правилната посока в разговорите с държавата, за да се финансира футбола“.

„Напускам БФС с положителни емоции. Но това не е моят край във футбола, аз се занимавам от 24 години с управление. Бъдещето ще покаже какво сме свършили. Надявам се до една година да ми дадете отговор на въпроса какво сме свършили ние като екип с Михайлов“, завърши Йордан Лечков.

Източник: БТА, gong.bg