Лидерите в индустрията търсят стажанти от Техническия университет

47 фирми ще участват в започващия днес в Техническия университет – София, филиал Пловдив форум „Стажове 2016”. За втори път в надпреварата за инженерни кадри се включва Военното окръжие в Пловдив. Военната индустрия пък ще бъде представена от „Арсенал“ АД.

Във форум „Стажове 2016” най-голямо е участието на фирми от машиностроенето – автомобилостроене, уредостроене, електрозахранване, авиационна индустрия и IT индустрията. В конкуренцията се включват и компании “ловци на мозъци”, които търсят специалисти за свои клиенти в цял свят.

Какво предлагат?

Студентите от Филиала на Техническия университет – София в Пловдив ще проучват и ще се възползват от предимствата, които дава острата конкуренция между компаниите на форум „Стажове 2016”. При допитване до част от фирмите, участващи във форума, беше уточено, че всички разчитат да привлекат потенциални кадри с добро заплащане – от 550 до 750 лева за месец, без да включват в тази сума социални придобивки като безплатен транспорт, безплатно общежитие, безплатна храна.

От бъдещите инженери обаче се очаква да владеят езици – най-често английски и немски, да познават основите на компютърното проектиране, а IT индустрията предпочита познания по основни компютърни езици.

Сред фирмите, които ще вземат участие във форума, който се провежда за пета поредна година във Филиала, са и новите инвеститори в региона: Осрам Лайтинг, Сенсата Технолоджис и Сименс; както и Bulpros – най-бързо растящата технологична компания в България и номер 12 в Централна и Източна Европа; Фесто— световният лидер в индустриалната автоматизация; две фирми от гр. Панагюрище – Оптикс АД и Оптикоелектрон Груп АД, специализирани в проектиране и производството на високотехнологични оптикомеханични и оптикоелектронни уреди и системи за наблюдение, контрол и насочване, с военно и гражданско предназначение, др.

Тракия икономическа зона

Близо 25 на сто от фирмите, участващи във “Форум Стажове 2016”, са позиционирани в Тракия икономическа зона край Пловдив. На “Форум стажове 2016” ще представим на студентите нашия проект за социални жилища, където започващите работа инженери ще имат добър битов стандарт за семейството си в началото на кариерата, каза Катя Стайкова – директор “Връзки с обществеността” в Тракия икономическа зона. “Целта ни е младите българи да предпочетат да останат да работят и живеят тук, като получават достоен стандарт на живот. Прогнозите ни са, че през следващите 10 години в Тракия икономическа зона ще бъдат разкрити нови 30 000 работни места” – заключи Катя Стайкова.

Подобни статии

Top