Ликвидираха терористите, убили журналистите от „Шарли Ебдо“

Ликвидираха терористите, убили журналистите от „Шарли Ебдо“. Така приключи и заложническата драма, при която освен десетте жертви при атентата в редакцията на сатиричното списание, загинаха още двама полицаи и четирима заложници в Източен Париж.

Двамата братя джихадисти, обвинени за атентата срещу редакцията на „Шарли ебдо“, бяха убити днес при щурм на силите на реда срещу печатница в индустриалната зона Дамартен-ан-Гоел, североизточно от Париж, където братятя Куаши се бяха барикадирали и държаха заложник. Той е освободен невредим, съобщи БТА.

Щурмът започна малко преди 18,00 ч. едновременно с операцията на полицията в Париж, срещу супермаркета за еврейска (кашерна) храна, където въоръжен мъж държеше заложници. Няколко са освободени, предаде Франс прес от мястото на събитието, където се чуха силни експлозии и автоматична стрелба.

Телата на пет души, сред които предполагаемият похитител Амеди Кулибали, са намерени в супермаркета за еврейски храни (кашер) в Порт де Венсен, Източен Париж, след полицейската операция, съобщиха източници от силите на реда, цитирани от Франс прес. Кулибали е убит от силите на реда.

Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според друг източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

По-рано днес в телефонен разговор с журналист от телевизионния канал терористът заявил, че действа от името на терористичната организация „Ислямска държава“ е координирал действията си с братята Саид и Шериф, които нападнаха редакцията на „Шарли Ебдо“.

От своя страна един от членовете на клетка на „Ал Кайда“, действаща на територията на Йемен потвърдил, че терористичната групировка е ръководила атаката на редакцията на френското сатирично списание, предаде Асошиейтед Прес.

Все още е необходима бдителност, каза днес френският вътрешен министър Бернар Казньов след смъртта на трима похитители при полицейски атаки, предаде ДПА. „Трябва да запазим извънредна бдителност, единство и внимание и аз оставам фокусиран върху моята задача, която е сигурността на французите“, каза Казньов, говорейки по телевизията.

Той изказа също така най-дълбока благодарност на френските сили за сигурност, като обясни, че те са се намесили със“самоконтрол, умение и хладнокръвие“.

Подобни статии

Top