Ликът на Ботев грейна под Коматевския възел (СНИМКИ)

grafiti_botev (3)

Ликът на големия ни революционер Христо Ботев се появи на стената под Коматевския възел в Пловдив. Редом до портрета на видния българин грее родният трибагреник, а върху него е изписан безсмъртният стих от „Хаджи Димитър“ – „Тоз който падне в бой за свобода той не умира”.

Мащабната рисунка привлича погледите отдалеч, ние разбира се, нямаше как да останем безучастни и побързахме да разберем кой стои зад майсторския графит. Късметът бе на наша страна и на място намерихме автора, който тъкмо нанасяше поредния слой боя върху българския флаг.

Героят ни пожела да остане анонимен, разреши ни да го подпишем просто като „пловдивски ентусиаст”. Разказа, че твори заедно с още един свой колега, като и двамата нямат специално художествено образование, нито пък работят в сферата на изкуството.

Водени от патриотичния дълг и обединени от идеята за популяризиране и съхраняване на българската история, група от млади хора решава с общи усилия да направи няколко рисунки на места в града, които така или иначе стоят празни, или в по-лошия случай са нашарени с груби и нецензурни надписи.

Ликът и стиховете на Ботев са само първата част от проекта на пловдивските родолюбци. Засега не е ясно каква ще е темата на следващия графит, както и къде точно ще бъде той, но анонимният художник е сигурен, че макар и трудно, мисията ще се увенчае с успех.

Средствата за проекта идват изцяло от генераторите на идеята, зад тях не стои нито политическа сила, нито частен спонсор. Това не се прави, за да извличаме дивиденти, нито пък търсим популярност. Напротив, не искаме нищо да се афишира, чак след като сме готови, ще покажем лицата си и ще застанем зад проекта с имената си“, заяви пред DCNEWS пловдивчанинът.

Графити маестрото е започнал работа над рисунката в събота и ако времето е на негова страна, то съвсем скоро патриотичният шедьовър ще грейне в целия си блясък.

Община Пловдив е дала съгласието си за изрисуването на стената, като групата родолюбци дори са предоставили примерен проект на местната власт.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top