Лиляна Павлова: 25 са рисковите проекти по ОПРР

25 са рисковите проекти по Оперативна програма „Регионално развитие“, които може да не бъдат довършени до края на 2015-та година. Те са на обща стойност 370 млн. лева, стана ясно при откриването на 15-тото заседание на програмата в Пловдив. Управляващият орган на програмата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще следят за тяхното изпълнение непрекъснато, за да може средствата  да бъдат усвоени.

Тези проекти бяха определени като рискови, тъй като 2014-та година е годината, в която бяха спрени частично парите по ОПРР. Надяваме се през януари средствата по програмата да бъдат възстановени, посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

До края на годината, за да няма загуба на средства по ОПРР, трябваше да се разплатят 106 млн. евро. Тези пари не са спестени средства, а суми, които бенефициентите не са успели да разплатят по своите проекти. Министърът обаче успокои, че част от 106-те милиона евро вече са отишли по предназначение, но не уточни за колко средства става въпрос.

Ще бъде подготвен и списък с резервни проекти на обща стойност около 280 млн. лева, които да бъдат финансирани, ако пропаднат другите, съобщи строителният министър Лиляна Павлова.

Като рискови са определени Северната скоростна тангента, проектите по градска среда, допълнителните компоненти по градски транспорт и по сектор „Онкология“.

Днес бе набелязан план и за старта на новата Оперативна програма „Региони в растеж“.  Очаква се до пролетта на 2015-та година да приключат преговорите и България да получи одобрение по програмата, за да може да се поканят потенциални бенефициенти, които да кандидатстват със свои проекти.

Опасенията ни са, че следващата година ще се окаже нулева за строителния бранш, тъй като приключва едната оперативна програма и започва другата, посочи Павлова.

Министърът съобщи още, че се обмисля въвеждането на типови договори, типова тръжна документация и като цяло типова методика, за да сме сигурни, че в самите договори с изпълнители няма дискриминационни и други условия, допълни Павлова.

 

Подобни статии

Top