Лиляна Палова: Укрепването на свлачището по пътя Девин – Кричим е най-спешно (СНИМКИ)

IMG_7381

За свлачището по пътя Девин – Кричим трябва да се вземат най-спешни мерки, това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспекция на свлачището край Кричим. По думите й има много работа по откосите, които не са направени добре. За голям участък от пътя ще се наложи поставянето на предпазни мрежи, тъй като скалата там го изисква, обясни регионалният министър. Тя посочи, че в близост до взривеното наскоро свлачище, има ново, което също е много опасно.

За цялостното решаване на големите проекти ще кандидатстваме пред комисията по бедствия и аварии. Тя ни е единственият вариант, по който можем да очакваме финансиране на този етап, обясни министър Павлова.

Това, което сме говорили и с областния управител, е да се разписват проекти за кандидатстване по програма „Околна среда“, но тази година няма как да се кандидатства по нея. Ресурсът за свлачища и срутища по ОПОС ще е около 19 млн. евро.

Министър Павлова заедно с председателя на УС на Агенция Пътна инфраструктура /АПИ/ инж. Лазар Лазаров и инж. Георги Златев направиха оглед на свлачищата и срутищата, активирали се в последните месеци и нанесли сериозни щети върху пътната инфраструктура в Пазарджишка и Смолянска област. По първоначална оценка на експертите поне 6 млн. лв. ще са необходими за решаване на възникналите само към този момент проблеми.

В момента работим само с финансовия ресурс за аварийно укрепване на свлачищата. Той е крайно недостатъчен на фона на много сериозното положение в страната с многобройните активирали се свлачища, коментира министър Лиляна Павлова. Тя определи ситуацията на пътя Батак – Доспат като много сериозна. Едното пътно платно липсва изцяло в резултат на новообразувано свлачище. До края на март АПИ трябва да подготви проект за цялостно решаване на проблема с трайно укрепване на свлачището и за цялостно отводняване на терена. Регионалният министър уточни, че с този проект ще се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Лиляна Павлова и експертите от АПИ огледаха и друго ново свлачище, застрашаващо отцепване на част от пътното платно по направлението Сърница – Доспат. Ако не се предприемат незабавни мерки, и тук ще трябва да се прави голям проект за укрепване на пътя, коментира тя.

По-рано през деня тя присъства и на премахването на голяма скална маса на пътя Варвара – Велинград.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top