Литийно шествие на калинички в Асеновград

Калинички празнуват в Асеновград днес

В празника „Калиница“ в Асеновград и тази година се очаква да се включат най-малко 50 деца. Това съобщи за DCNEWS Росица Иванова – уредник в Етнографската къща в града. Тя припомни, че през миналата година в ритуала участваха около 45 малки момичета, облечени като булки.

Традиционно, началото на празника „Калиница“ ще бъде поставено в двора на Етнографската къща в Асеновград, още на 23.06.15 г. следобед. Тогава между 16 ч. и 18 ч. момиченцата трябва да се запишат и да поставят в менчето с мълчана вода своите така наречени „нишани“.

Това са гривни, гердани, пръстени, фиби, брошки. А водата се нарича „мълчана“, защото се пълни мълчейки специално от един от асеновградските извори. След това, менчето се покрива с бяла кърпа и се оставя да пренощува под открито небе, независимо от метеорологичните условия, уточни Иванова.

На другия ден, още от ранни зори /от 8:30 ч./ децата трябва да дойдат отново на същото място, където вече ще открият своите нишани, закичени с позитивни наричания за бъдещия им семеен живот. Обикновено пожеланията са с насоченост какъв по професия ще бъде съпругът на момиченцето. Например хлебар, лозар, винар и т.н., като по този начин се припомнят старите занаяти в Асеновград.

С годините празникът се е изменил в известна степен, сподели уредникът на Етнографската къща в града. Тя точни, че все пак, се полага старание, за да се запази максималният му автентичен вид. В тази връзка, Росица Иванова разказа също, че калиниците вече не посещават храма „Свети Ян“, тъй като за най- малките денят става много изморителен. Така, след като всички получат обратно нишаните си от Етнографската къща и тази година шествието ще се отправи към църквата „Свети Николай Чудотворец“, където ще бъде отслужена служба за здраве.

След това, вместо до „Свети Ян“, децата ще посетят параклиса „Свето Въведение Богородично“, който е на по-близко разстояние. Там също ще бъде отслужена литургия и шествието от малки момичета, облечени като булки, ще продължи по централните улици на Асеновград и ще приключи в Градския парк. А там ще има специално подготвена от Общината програма за празника.

През цялото време Асеновград ще бъде огласян от гласчетата на участниците в ритуала, които ще пеят традиционната песен „Вижте нашата калиница колко е красива“. В асеновградския празник „Калиница“ и тази година участие ще вземат детска вокална група „Калина Малина“, както и музикантът Димитър Ангелов-Цампи.

Подобни статии

Top