Лития за Преполовение в Асеновград (СНИМКИ)

Стотици богомолци от различни краища на страната се включиха в традиционното литийно шествие за празника Преполовение в Асеновград. 25-тият ден след Възкресение е един от най-тържествените и дългоочаквани дни в местния календар.

Според традицията олтарната богородична икона от храм „Св. Богородица – Благовещение” отива на „гости” в Бачковския манастир. Празникът започна с архиерейска света литургия, отслужена от пловдивския владика Николай.

След службата митрополитът, архиерейският наместник отец Йордан и свещеници поведоха тържественото литийното шествие с иконата на Света Богородица – Елеуса. Тя бе предвождана от представителния духов оркестър на ВВС, военнослужещи от асеновградското поделение, придружавана от множество вярващи.

Всички се стремят да я докоснат и да я поносят поне за малко – вярва се, че това носи здраве и късмет. За трета година, на път за Бачковския манастир, литията с чудотворната икона на Божията майка премина през центъра на града.

До светата обител тя бе превозена на специална платформа. Началото на литията се поставя след съновидение на благочестива християнка. Явила се Св. Богородица и поръчала всяка година иконата ѝ да се носи до Бачковския манастир.

Предрекла, че на този ден ще идват хиляди хора от цяла България и обещала да прави чудеса. Възникнало преди повече от век литийното шествие и заръката на Божията майка се спазват и до днес. Завръщането на иконата в храма „Св. Богородица – Благовещение“ традиционно се известява със звъна на камбани от всички църкви в района.

Top