Литовските гребци се готвят за Олимпиадата в Пловдив

От Пловдив до Париж пътят на олимпийските гребци на Литва е най-пряк, убеден е националният им треньор Миколас Масилионис

От Пловдив до Париж пътят на олимпийските гребци на Литва е най-пряк – в това е убеден националният треньор на тридесетте състезатели от Балтийската република Миколас Масилионис.  Той доведе за втора поредна година своите състезатели на подготовка на Гребния канал в Пловдив. Защото оценява високо условията, които му предлага най-бързото водно трасе в света и възможността след тренировки младите хора да опознаят един от най-старите градове в Европа. Литовският отбор в Пловдив е от 12 мъже и 10 жени, които са взели със себе си 35 лодки. „Това са елитни състезатели, които имат лодки специално създадени за тях. Освен това по време на тренировки правим различни комбинации и един и същи гребец може да тренира както в единична лодка /скиф/, така и на двойка скул, така и на четворка.“ – обясни разликата между броя на състезателите и на лодките треньорът Миколас Масилионис. Освен, че е главен треньор на отбора на Литва господин Масилионис води още и шест гребци от Узбекистан по програма за развитието на гребането, финансирана от Световната федерация по гребане.

За тренировкитe

Всеки ден гребците от Литва и Узбекистан влизат два пъти във водите на Гребния канал. Отделно от това правят кросове, силова подготовка на гребни симулатори и фитнес уреди. Тренировъчните задачи за всеки гребец са индивидуални в зависимост от постиженията и от целите, които са му поставени, обяснява Миколас Масилионис. За литовците Пловдив се оказва и късметлийският град в гребния спорт. След тренировките през 2023 година те са постигнали призови места на световното първенство по гребане – двойката скул при жените /Доната Каралиене и Довиле Римкуте/ е със сребърен медал, а на единична лодка /скиф/ литовката Виктория Семкуте е на шесто място. „Сега в Пловдив екипът ни се готви за Европейското първенство по гребане през април. След това са подборните състезания в Люцерн за олимпиадата в Париж, както и самата олимпиада. Постигаме все по-високи резултати на тренировките, но на състезание – като на състезание, надяваме се Пловдив пак да ни донесе добър шанс.“  – сподели литовският треньор.

Пловдивският принос

Иван Попов – председател на Организационния комитет на международните състезания по гребане в Пловдив и заместник управител на гребен клуб „Хеброс“:

„За българския гребен спорт е важно да обменяме опит със силни състезатели от цял свят. Тук на Гребния канал в Пловдив са се готвили състезатели от Украйна, Молдова, Китай, САЩ, Австралия, Балканските страни, както и много европейски отбори. В момента с литовските и узбекистанските състезатели правим общи тренировки. Така обменяме безценен опит. Важно е и че именно в Пловдив шест гребци от Узбекистан за първи път ще се докоснат до високото спортно майсторство чрез Програмата за подпомагане на гребането на Световната федерация по гребане. Разбира се гостуващите национални и клубни отбори носят на града ни финансови постъпления. За Пловдив обаче тези посещения са важни и с неизчислима международна популярност, които носят за града ни.“