Лицата на Пловдивския Куклен театър: Зад кулисите с Катя Груева

Катя Груева е едно от лицата в Пловдивския куклен театър, чиято работа остава скрита за зрителите . Тя има изключително отговорната задача да описва и съхранява историята на театъра, както и да се грижи за безупречния вид на куклите и костюмите.

Катя е част от екипа на театъра от 10 години, но до ден днешен пристъпва в него като в храм. Изпитва огромно уважение и респект към всички, с които работи и споделя, че в началото й е било трудно дори да свикне да говори на „ти“.

Преди да започне да работи като домакин, тя е посещавала театъра само като зрител и изключително се е възхищавала на професионализма на целия екип.“Е, чак автографи не съм събирала, но и тогава и сега съм голяма почитателка на куклите“, признава чаровната дама.

Работният ден на Катя започва рано сутрин и често продължава чак след като приключат и вечерните представления. В задълженията й като домакин влиза пазаруването на материали, от които се изработват куклите и реквизитът, обиколката по складове и различни магазини в търсенето на най-подходящото изделие, както и съхранението на голяма част от костюмите и куклите.

Катя има нелеката задача да архивира всичко налично в театъра. За целта преди даден костюм или кукла да заеме мястото си в гардероба, той бива подробно описан. Тя е един от малкото хора, които имат правото да се докосват до куклите и костюмите, които вече са прибрани за съхранение.

„На един от стелажите се намират костюмите, на друг – марионетки и петрушки, а на трети – маски, които са подарени на театъра“, описва подредбата на мястото, където съхранява богатството на театъра.

Преди да започне голямото обикаляне в търсене на материали, целият екип се събира и внимателно и подробно коментира всеки детайл. Това се случва на т.нар. техническа конференция, на която присъстват сценографите, художниците и останалите майстори в екипа. След това всичко се съобразява с бюджета на театъра, изготвя се план и се пристъпва към действие.

Една от последните обиколки на Катя, заедно с художничките на театъра, е била в търсене на пенополиетиленови рула, от които да се изработи маска, която наподобява ръка с много стави. Маската, която вече е готова, ще бъде част от реквизита в най-новото представление „Децата на Хамелн“.

Последното предизвикателство, за което си спомня, е било да намери 200 чисто бели пинг понг топчета за спектакъла „Не си търси белята“. Търсенето продължило дълго, а перипетиите били две – или никъде нямало толкова топчета, или пък се предлагали на много висока цена.

Упоритостта и желанието на Катя накрая все пак се увенчали с успех и в един от складовете в търговията успяла да се споразумее да й продадат топчета, и то на сравнително ниска цена – 6 броя за 2 лева.

Катя няма любимо представление, но признава, че с удоволствие би гледала как актьорите пресъздават „Малката русалка“. Единственото, от което се страхува в театъра, са костюмите и маските, които са изработени от перушина. Колегите й знаят, че тя изпитва ужас дори от допира им, така че на нея не й се налага да се докосва до образи като например Баба Беда от „Безопасна приказка“.

 

 

 

 

Подобни статии

Top